Wonderlijk qi gong is familiegeheim voorbij

Mensen die willen vermageren, vallen in een week drie tot negen kilo af - zonder dat ze hoeven te sporten of een hongerkuur krijgen voorgeschreven....

TRUSKA BAST

Mooie sprookjes, beloftevolle fabeltjes die klinken als de zoveelste advertentie voor een kuur die veel kost en toch niet werkt. Maar Wang Yang lijkt er stellig van overtuigd dat ze wonderen kan verrichten. Haar geheim heet qi gong (spreek uit: tji gong). Niks tovenarij of oosterse mystiek, zegt Yang. We hebben het hier over 'echte wetenschap', gebaseerd op 'eeuwenoude Chinese wijsheden'. Als meisje werd ze ingewijd in de geheimen van qi gong door haar vader. Inmiddels heeft ze zoveel titels en functies dat die nauwelijks op een visitekaartje passen. Ze is president, vice director, chief, professor (2) en sinds kort heeft ze een Honorary Doctor of Humanities-graad aan de Internationale Universiteit voor Vechtsporten in Los Angeles. Want behalve wonderdokter is ze ook nog wereldkampioen t'ai chi.

Haar praktijk in de Amsterdamse Pijp doet haast steriel aan. In een grote voorkamer staan slechts een bureau, een paar stoelen voor de bezoekers en een boekenkast vol Chinese wijsheid. Aan de muur hangen gekruiste zwaarden. Sinds zeven jaar woont Wang Yang (58) in Nederland, eerst in Groningen en sinds een poosje in Amsterdam. De communicatie verloopt wat moeizaam omdat Yang een Chinees soort Engels met Nederlandse woorden vermengt. Bij sommige Chinese termen die ze gebruikt, tekent ze, ter verduidelijking, de Chinese karakters.

Qi gong is een combinatie van ademhalingstechniek, concentratie en subtiele bewegingen, legt Yang uit terwijl ze naast het bureau gaat staan om het verschil met t'ai chi te demonstreren. In tegenstelling tot het sierlijke t'ai chi, een bewegingsleer waar je jarenlang op moet oefenen, zijn qi gong-oefeningen eenvoudig onder de knie te krijgen.

Staand in een ontspannen houding, de blik gericht op een denkbeeldige verte, ademt ze diep in, wacht even, en stoot de lucht er met een zucht weer uit. Daarna ademt ze 'andersom': bij de inademing gaat de buik in, bij de uitademing in twee etappes komt de buik naar voren. Da's een oefening tegen hartklachten.

Er bestaan ongeveer tienduizend verschillende toepassingen, waarvan Yang er naar eigen zeggen zo'n tweehonderd beheerst. Veruit de meest gevraagde is die om af te slanken. Zittend op een stoel, de ellebogen op de knieën, het hoofd leunend op de handen, demonstreert ze een oefening. Weer ademt ze luidruchtig. Het ziet er weliswaar erg eenvoudig uit, maar concentratie is van essentieel belang. Mensen met rugklachten moeten, om af te vallen, denken aan prikkeldraad. Bij maagklachten raadt ze de geur van aangebrand voedsel aan. Hartklachten: denken aan gember.

Een zwart brouwsel in een jampotje op haar bureau is bedoeld tegen eczeem. Een wondermiddel, als je Yang mag vreselijke vormen van eczeem, zijn er met dit goedje binnen een week vanaf. De plant die ze ervoor gebruikt, komt uit China. Ooit nam ze zaadjes mee die ze in Groningen in de grond stopte. 'Er kwam een prachtige plant uit', vertelt ze, 'maar het werkte niet.' Sindsdien haalt ze de grondstof voor het medicijn weer uit China.

Vroeger rustte op qi gong een familiegeheim, zodat alleen bepaalde families de technieken konden toepassen - en daar steenrijk mee werden. Zo was de qi gong voor een jeugdig figuur en een verjongd gevoel alleen bekend bij de keizerlijke familie. Tegenwoordig kun je die truc ook van Yang leren. Het gaat als volgt: met de handen in de zij een beetje op de tenen gaan staan, inademen en halverwege stoppen. Buik en ingewanden ontspannen en de anus zes tot acht keer samentrekken. Daarna geheel ontspannen, en drie keer met open mond flink uitademen.

Qi gong is in Nederland nog erg onbekend, zegt Yang. Ze is tot nu toe de enige die een praktijk heeft. Belangstellenden weten haar overal vandaan te vinden, vanuit Duitsland, België, Spanje, Portugal en zelfs Amerika. Het voordeel is namelijk dat je maar eenmaal hoeft te komen voor een sessie. Daarna moet je thuis zelf aan de gang met oefeningen. Driemaal per dag vijftien minuten is genoeg.

Truska Bast

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden