Wonderland

In weerwil van het onderwerp (na de jaren zestig is het in Nederland nooit meer goed gekomen) had de eerste aflevering van het drieluik Wonderland als kijkgebeurtenis vorige week nog wel iets beloftevols....

Deel twee, over de verbitterde jaren die op de flowerpower volgden, viel gisteren evenwel tegen. In drie kwartier tijd moest worden uitgelegd hoe de idealen van de babyboom-generatie verzandden in de nieuwe dogma's van de politieke correctheid. Maar de gaten die Oey zondag in zijn hinkstapsprong door de moderne geschiedenis liet vallen, waren dit keer wel erg groot. Waardoor commentatoren als Theo van Gogh, L de Winter en Joost Niemr, die het verhaal van Wonderland in korte interviewfragmenten bijeen moeten zien houden, opeens wel erg in raadselen begonnen te spreken.

Volgens HP/De Tijd-journalist Niemr stemt de huidige tvconsument af op zenders die zulke verschrikkelijke boodschappen uitzenden, dat een 'klimaat van haat' onafwendbaar is. En in de visie van schrijver L de Winter worden we anno 2004 geregeerd door vijf mensen die over onze toekomst beslissen. Aan de kijker zelf gisteren de taak om enig verband tussen zulke regelmatig uit de lucht vallende opmerkingen te zoeken, want Oey zelf verloor zich weer liever in het puzzelen met de montage en in de leuke plaatjes. We zagen vrouwenlichamen onder water in vloeistofdia's. En het naakte PSPmeisje in dat weiland met die koe is nu ook een keer van onderaf in beeld gebracht.

De tweede aflevering van Curb your enthousiasm, ook VPRO, leidde zondagavond in ieder geval tot een vroegtijdig afscheid: de nieuwe serie van komiek Larry David, die wereldberoemd werd als schrijver van Seinfeld, is per se n om te lachen. Je kijkt naar een verveelde man die tegen probleempjes aanloopt die te flauw zijn voor woorden, en de verwikkelingen die er het gevolg van zijn roepen absoluut geen enkele herkenning op. David, die zelf de hoofdrol in zijn mockumentary (nepdocumentaire) speelt, blijkt geen Archie Bunker en komt in zijn rol als joodse schlemiel ook geen seconde in de buurt van de klasse van Woody Allen. Wat overblijft, is meligheid waar je geoefende VPRO-kijkers toch niet blij mee maakt. Gelukkig hoefden die gisteren niet alleen op Wonderland en Larry David te kauwen, want er is bij die omroep tegenwoordig ook Koken op zee. Met Alain Caron, die eten, lachen en avontuur samenbrengt. Maar daarover een volgende keer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden