Wonderboy met lastige missie

Deze week is het menens voor de PvdA-minister, die beleid moet verdedigen dat door de VVD is ingezet. Maar polarisatie is niet aan Asscher besteed.

DEN HAAG - Lodewijk Asscher is een man met een moeilijke missie. Als vicepremier in het kabinet-Rutte II moet hij het PvdA-gezicht zijn in de coalitie met de VVD. Als vakminister op Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet hij een sociaal-democratisch accent zetten op beleid dat deels door zijn VVD-voorganger Henk Kamp is geëntameerd. In beide gevallen is hij gehouden aan het regeerakkoord.


Hoe kan de 38-jarige wonderboy van de PvdA niettemin zijn stempel drukken? Deze week was het menens. Gisteren en dinsdag stond Asscher in de Tweede Kamer om de begroting voor 2013 te verdedigen. En eigenlijk ook het regeerakkoord, waarover de oppositie nog altijd veel vragen heeft.


In Asschers achterhoofd zit nog een derde boodschap: die van het PvdA-congres van 3 november. De partij mag van de achterban het kabinet in, maar op sociaal terrein moet het uit zijn met de 'kromspraak'. Genoemd naar de vorige staatssecretaris, Paul de Krom (VVD), die harde standpunten over bijstand en WW geharnast verdedigde. Alles wat riekt naar denigrerend spreken over uitkeringsontvangers, willen de leden van de PvdA niet meer horen.


Al snel is duidelijk dat polarisatie aan Asscher niet is besteed. Hij is de hoffelijkheid zelve. Hij spreekt, heel beleefd, voortdurend over 'uw Kamer'. Hij ervaart bij opponenten als CDA'er Pieter Heerma 'een constructieve houding', ook als ze zeggen dat ze een ander standpunt hebben. Hij benadrukt een paar keer dat hij 'suggesties van de Kamer serieus neemt'.


Dat betekent dat de oppositie het moeilijk heeft. 'Rutte & Asscher Afbraak BV' van PVV'er Ronald van Vliet komt niet echt aan. Felle opmerkingen van Sadet Karabulut (SP) en Linda Voortman (GroenLinks) ketsen af op de beheersing van de benjamin-minister. Hij zegt hooguit tegen een Kamerlid dat wat kort door de bocht gaat: 'Ik vind het jammer dat u mijn woorden zo samenvat.' Opwinding als debattechniek is aan Asscher niet besteed.


Paul Ulenbelt van de SP slaagt erin Asscher zijn positie te laten formuleren. Ulenbelt redeneert: Rutte II is, zeker voor de VVD, in grote lijnen een voortzetting van Rutte I. PvdA-leider Diederik Samsom heeft in de campagne het beleid van Rutte I 'rechts rot beleid' genoemd. Dus wat staat Asscher in de Kamer te verdedigen? Juist.


'Nee', zegt Asscher, 'ik dien de Kroon. Ik ben beëdigd om het huidige regeerakkoord uit te voeren. Ik geef geen kwalificaties van het vorige kabinet, dat is de rol van de Kamer. U mag oordelen, dat is uw goed recht.' Het is duidelijk dat eenzijdig linkse boutades, die zijn parlementaire draagvlak als minister op de proef zouden stellen, voorlopig niet van hem te verwachten zijn.


Behalve als dienaar van de Kroon kiest Asscher op nog twee manieren positie. Hij is wethouder in Amsterdam geweest en put graag uit die bron. Hij zegt ook, in varianten: 'Voorstellen die nu worden aangekondigd, zijn nog geen definitieve teksten.' Lastig om tegen te opponeren.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden