Wonderbaarlijke margarine

Het 'kostenplaatje' van cholesterolverlagende therapie met statines kan ingrijpend veranderen als over een tot twee jaar een revolutionaire Finse margarine op de markt wordt gebracht....

GERBRAND FEENSTRA

Onderzoekers van de universiteit van Helsinki meldden twee jaar geleden dat het gebruik van margarine met sitostanol erin het gehalte van alle cholesterol in het bloed met 10 procent terugdringt en het 'slechte' cholesterol (LDL) met 14 procent. In een nieuwe studie van dezelfde groep, die afgelopen maandag is gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Circulation, blijken de reducties nog sterker te zijn.

Een kleine groep vrouwen die een hartinfarct hadden doorgemaakt, gebruikte zeven weken lang sitostanol-margarine, al dan niet in combinatie met de cholesterolsyntheseremmer simvastatine. De reducties in gehaltes van alle cholesterol en van LDL-cholesterol bij gebruik van de speciale margarine, kwamen op respectievelijk 13 en 20 procent uit.

De onderzoekers onder leiding van de internist prof. dr. T. Miettinen stelden vast dat bij één op de drie onderzochte vrouwen de bloedcholesterolspiegel met uitsluitend sitostanol-margarine kan worden genormaliseerd. Bij de anderen blijft het gebruik van een statine nodig, maar kan men toe met een lagere dosering.

Twintig gram sitostanol-margarine per dag blijkt even effectief te zijn als een tien-milligramtablet simvastatine of lovastatine, wat volgens de onderzoekers betekent dat de margarine 'ook in economisch opzicht voordelig is'.

Benecol, dat wordt gemaakt door de Finse onderneming Raisio, is alleen in Finland op de markt. De margarine is zes tot zeven keer zo duur als andere 'gezonde' margarines. Eind november maakte Raisio bekend een overeenkomst te hebben gesloten met de Amerikaanse onderneming Johnson & Johnson voor de verkoop van Benecol in de VS, waar het eind 1998 op de markt kan komen. In 1999 wordt de margarine volgens de planning in Europa en Japan gelanceerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden