'Wonden Irakees stroken niet met munitie Erik O.'

De verwondingen van het Iraakse slachtoffer in de zaak Erik O. kunnen nooit zijn ontstaan door het wapen van de marinier....

Van onze verslaggever Rik Nijland

Het rapport over het slachtoffer, opgemaakt door een Iraakse ziekenhuisarts, rept van een inslagwond in de rug van enkele centimeters groot. Volgens Zoetmulder kan die verwonding nooit het gevolg zijn van een kogel uit het wapen van Erik O. Die vuurde zijn waarschuwingsschoten af met een Diemaco met 5.56 kaliber lichtspoormunitie.

Zelfs bij een directe inslag, aldus Zoetmulder, geeft een dergelijke kogel een inslagwond van hooguit een halve centimeter doorsnede. Zoetmulder verklaarde dat de wond veel meer weg heeft van de inslagschade van zwaardere patronen, zoals uit een Kalashnikov.

Ook de in het rapport geschetste plek waar de kogel uittrad, nabij het oog, kan gezien de inslagplek niet door een dergelijk 5.56 patroon zijn ontstaan, meent Zoetmulder. Die kogel valt in het lichaam vrij snel uiteen. 'Het is domweg onmogelijk dat die door de ribben, ruggengraat en schedel heen dringt. De kans daarop is nihil', verklaarde hij na de zitting.

Bovendien zou het slachtoffer waarschijnlijk niet direct geraakt zijn, maar zijn getroffen door een van de grond weggekaatste kogel - een ricochet. De vrij fragiele 5.56 kogel is daarbij, aldus Zoetmulder, vermoedelijk in stukken uiteengevallen met een nog minder doordringende werking .

Officier van Justitie van Dusschoten trok de deskundigheid van Zoetmulder in twijfel, vooral op het punt van de wondballistiek, het gedrag van de kogel in het lichaam.

Zij verliet zich op haar eigen deskundige, Robert Hermsen, wapendeskundige van het Nederlands Forensisch Instituut. Die noemde wondballistiek een 'weinig exacte wetenschap' die hij liever overlaat aan pathologen. Hij gaf aan, op grond van Brits onderzoek, wel degelijk te geloven dat een ricochet de Irakees kan hebben gedood.

Ook op de laatste dag van de verhoren in het proces Erik O., is de verwarring over het slachtoffer, Abdullah Moushar Aadhafa, niet geluwd. Weliswaar duidt DNA-onderzoek van bloed op de plaats van het schietincident erop, dat het Aadhafa was die daar werd neergeschoten. Maar was hij ook de man in het ziekenhuis? Het ziekenhuisrapport wijkt volledig af van de verhalen van de omstanders. Geen enkele getuige daar is een wond bij het oog of in de rug opgevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden