NieuwsWolf

Wolvin op Noord-Veluwe heeft gezelschap van een mannetje

Op de Noord-Veluwe heeft zich niet alleen een wolvin gevestigd, er loopt ook een mannetje rond. Dat blijkt uit onderzoek van de uitwerpselen die in het gebied zijn gevonden. Volgens de provincie Gelderland is dit het eerste bewijs van een wolvenmannetje.

Redactie
null Beeld AFP
Beeld AFP

Er waren al enige tijd meldingen en signalen dat een wolvin zich op de Noord-Veluwe had gevestigd. Maar officieel is hiervan slechts sprake als het dier een half jaar lang is waargenomen.

Het dna-onderzoek van de uitwerpselen heeft nu aangetoond dat er een mannetjes- en vrouwtjeswolf zijn. Volgens Wolven in Nederland, dat betrokken is bij het registreren van de meldingen, kunnen er in het voorjaar jonge wolfjes rondlopen op de Noord-Veluwe. Vrijwilligers van de organisatie hielpen bij het verzamelen van de keutels.

‘Dit is het begin van een roedel’, aldus Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland. Op de Midden-Veluwe loopt mogelijk ook een wolvin rond. Volgende maand moet onderzoek uitsluitsel geven.

Een onderzoeker van de Universiteit van Wageningen bestudeert een DNA-monster uit een stukje schapenwol. Beeld ANP
Een onderzoeker van de Universiteit van Wageningen bestudeert een DNA-monster uit een stukje schapenwol.Beeld ANP

Terug naar Duitsland

Vorig jaar bleek uit de monitoring van Wageningen Environmental Research, dat elke drie maanden wordt uitgevoerd, dat er drie wolven in Nederland waren. Behalve de twee wolvinnen op de Veluwe, zou het ook gaan om een derde in de provincies Overijssel en Drenthe. Ook een wolvin.

Vorig jaar in Nederland tien wolven waargenomen, zes wijfjes en vier mannetjes. Dat bleek uit dna-onderzoek van de keutels en op doodgebeten schapen. Sommige keerden terug naar Duitsland of belandden in België.

Gelderland heeft in januari een wolvendraaiboek opgesteld. Hierin is vastgelegd hoe de provincie omgaat met de wolven en de schade die ze mogelijk veroorzaken. De provincie vergoedt de komende drie jaar alle schade.

‘De wolf is een Europees beschermde diersoort en kiest zijn eigen leefgebied’, aldus gedeputeerde Peter Drenth toen. ‘Wij hebben een taak om de wolf te beschermen, maar wij hebben ook een taak om schapen te beschermen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden