Wolters Kluwer maakt ernst met elektronische snelweg

Wolters Kluwer neemt software-ontwikkelaar Ovid Technologies over. Daarmee versterkt de Nederlandse uitgever zijn Amerikaanse marktpositie in de medische uitgaven en wordt er bovendien ernst gemaakt met de uitbreiding van de distributie van informatie over de elektronische snelweg....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Wolters Kluwer betaalt 200 miljoen dollar (bijna 400 miljoen gulden) aan de oprichter van Ovid en enkele andere grootaandeelhouders. Dat komt neer op 24,59 dollar per aandeel. Op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq wordt 20 procent van de aandelen verhandeld. De dag voor de bekendmaking van het bod noteerde het aandeel 20 dollar. Gisteren werd het aandeel verhandeld rond de overnameprijs.

Met Ovid koopt Wolters Kluwer zoeksystemen die tekstbestanden, bibliografische bestanden en andere databases elektronisch volledig ontsluiten. Daarmee heeft Ovid in de Verenigde Staten naam gemaakt. Ruim honderd uitgevers, vooral van medische publicaties, hebben een contract met Ovid om hun publicaties met de zoeksoftware van Ovid aan te bieden.

Wolters Kluwer legde vorig jaar de eerste contacten met het bedrijf. Dat de overnameprijs onder het koersniveau van deze zomer ligt (Ovid bereikte een prijs van 26 dollar) is volgens hem niet van al te veel belang. 'Er zijn wel meer bedrijven geweest die de afgelopen tijd flinke sprongen hebben gemaakt', zo luidt de verklaring.

Getalsmatig is het een bescheiden stap die Wolters Kluwer zet. Vorig jaar maakte Ovid een omzet van 37,4 miljoen dollar, die dit jaar een groei van meer dan 20 procent zal laten zien. Het bedrijfsresultaat was in het eerste halfjaar van 1998 3,2 miljoen dollar. Heel Wolters Kluwer maakt een omzet van meer dan 5 miljard gulden. Het bedrijfsresultaat van de laatste zes maanden bedroeg 446 miljoen gulden.

De overname van Ovid is echter de volgende in een reeks die voor de zomer werd ingezet. In de Verenigde Staten kocht Wolters Kluwer achtereenvolgens The Damirus Corporation, Plenum, IEC en Capitol Publishing Group. Stuk voor stuk zijn dat uitgevers die met enkele tientallen miljoenen dollars omzet sterk zijn in een bepaalde niche van de markt.

Ovid is geen uitgever in de traditionele zin. De software die de 200 werknemers van het bedrijf uit New York ontwikkelen, moeten de tijdschriften van Wolters Kluwer breder beschikbaar maken. De huidige gebruikers bevinden zich allemaal in de medische hoek: wetenschappers in grote ziekenhuizen en onderzoekers bij farmaceutische bedrijven.

Zij gebruiken de systemen van Ovid omdat ze een online-abonnement hebben op een of meerdere tijdschriften.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden