Wolfsen vertrekt als burgemeester Utrecht

UTRECHT - Burgemeester Aleid Wolfsen (53) vertrekt op 1 januari 2014. De PvdA'er maakte woensdag bekend geen tweede termijn te willen. Wolfsen kon in de ogen van zijn vele critici eigenlijk niets meer goed doen in Utrecht.


Wolfsen, oud-Kamerlid en voormalig rechter, is volgens zijn opponenten te veel jurist gebleven en te weinig burgervader geworden. Zelden kreeg een burgemeester van een van de vier grote steden zo veel kritiek over zich heen. In de gemeenteraad brokkelde zijn gezag gestaag af, de affaires stapelden zich op. De oppositie (VVD, Leefbaar Utrecht, SP) zei van hem af te willen. VVD-fractieleider Kees Geldof begrijpt het besluit van Wolfsen: 'De censuurzaak aan het begin van zijn termijn heeft er ingehakt.'


Na zijn aantreden in 2008 kwam Wolfsen in het nieuws toen hij een hem onwelgevallig stuk uit een huis-aan-huiskrant wilde halen over zijn huisvestingskosten. Zwaarder kleeft de kwestie van het sindsdien landelijk bekende homostel Hans en Ton aan hem. Ze werden in 2010 vanwege hun geaardheid weggepest uit de Vinexwijk Leidsche Rijn en groeiden uit tot het symbool van burgers die niet door het gezag worden beschermd tegen tuig uit de buurt. In alle media liet het stel weten hoe zij zich in de steek gelaten voelden door deze 'lapzwanserige' burgemeester. Sindsdien is Wolfsen aangeschoten wild in zowel oude als nieuwe media, waaronder GeenStijl.


Hij kreeg ook kritiek op de volgens sommigen te ruimhartige opvang van het beruchte Roma-gezin Nicolich en op zijn gebrekkige communicatie over de omstreden BASF-fabriek in De Meern. Nog pijnlijker wellicht waren de trappen uit zijn eigen PvdA. Vorig jaar zei de toen nog kandidaat-leider Diederik Samsom dat Utrecht wellicht gelukkiger zou worden van een andere burgemeester. Ook partijvoorzitter Hans Spekman en de Jonge Socialisten hadden commentaar.


Hoezeer hij zich ook poogde te profileren - onder meer met zijn strijd tegen mensenhandel - hij kwam er niet meer bovenop. Zelfs zijn vakantietiming stond ter discussie. Hij was afgelopen zomer nog niet met zijn vrouw op de fiets gestapt in Groot-Brittannië, of er klinkt een groot asbestalarm in de wijk Kanaleneiland.


De heftige kritiek, dat waren zijn 'mindere momenten' als burgemeester, zegt Wolfsen. Hij beklemtoont dat deze niet heeft meegewogen om te vertrekken. 'Zes jaar is een mooie periode voor een functie in het openbaar bestuur.'


Het enige dat zijn populariteit nog opkrikte, is de persoonlijke beveiliging die hij vorig najaar kreeg na ernstige bedreigingen uit het criminele circuit. Inmiddels zijn de bodyguards om hem heen minder zichtbaar. Zijn inzet voor de openbare orde en veiligheid wordt wel geprezen, ook door tegenstanders zoals fractievoorzitter Vincent Oldenborg van Leefbaar Utrecht.


Wolfsen neemt in 2014 eerst enkele maanden vrij, zonder beroep te doen op de wachtgeldregeling. Een andere PvdA-burgemeester, Peter Rehwinkel van Groningen, bedankte vorige week al voor een tweede termijn.


Pagina 8: Wie volgt Wolfsen op? En: Rehwinkel praatte mond voorbij

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden