Wolfsen: Politie keek niet toe bij 'buurttereur' Leidsche Rijn

Er is geen sprake van dat de politie in Utrecht niets heeft gedaan toen een Marokkaans gezin in de wijk Leidsche Rijn stelselmatig werd getreiterd door een groep buurtjongeren.

ANP/Redactie
Burgemeester Aleid Wolfsen. Beeld anp
Burgemeester Aleid Wolfsen.Beeld anp

Er zijn tal van maatregelen genomen, die voor een deel ook tot veroordelingen hebben geleid. Dat het gezin uiteindelijk toch moest verhuizen is zeer te betreuren.

Dat schrijft burgemeester Aleid Wolfsen aan de gemeenteraad in een reactie op een artikel zaterdag in de Volkskrant, waarin op grond van politiedossiers werd gesteld dat de politie 'toekeek', net als eerder bij het weggepeste homostel.

Oordeel afwachten
Volgens Wolfsen heeft de advocaat van de familie om de politiedossiers gevraagd, omdat hij de vervolgingsbeslissingen in deze zaak wil laten toetsen door het gerechtshof in Utrecht. 'Het is goed dat de rechter deze besluiten toetst. Ik wacht het oordeel van het hof af', aldus de burgemeester.

Wolfsen erkent dat 'buurtterreur' een ernstig maatschappelijk probleem is dat in Utrecht speelt. 'Voor Openbaar Ministerie, politie en gemeente heeft dit eerste prioriteit. De driehoek beschermt slachtoffers van buurtoverlast en staat hen bij.'

Surveillance
Vanaf februari van dit jaar had het Marokkaanse gezin te maken met pesterijen door buurtjongeren. De politie plaatste in de woning van het gezin camera's om daders te kunnen betrappen. Ook kwam er extra surveillance. Daarnaast zocht de politie op internet, is er buurtonderzoek gedaan en kregen alle meldingen van de familie de hoogste prioriteit. Via een speciaal mobiel nummer kon het gezin onmiddellijk in contact komen met de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden en één jongere kreeg een gebiedsverbod, aldus Wolfsen.

Wolfsen schreef tevens de ouders van de jongeren aan. Zij moesten op gesprek komen bij de politie. De advocaat van het gezin denkt dat de politie meer had moeten doen. Hij heeft voor zover bekend nog geen klacht ingediend bij het hof.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden