Wolfsen overleeft opnieuw motie van afkeuring

Na urenlang nachtelijk overleg heeft een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad een motie van afkeuring tegen burgemeester Aleid Wolfsen weggestemd. Wel diende de raad een motie van ongenoegen in tegen het hele college naar aanleiding van de gebrekkige informatievoorziening in de kwestie Nicolich.

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen.Beeld ANP

De raad is erg ontstemd over het eenzijdige en onvoldoende informeren van de raad in de zaak rond de Romafamilie. In september vorig jaar overleefde burgemeester Wolfsen al een motie van afkeuring rond het weggepeste homostel in Leidsche Rijn. Dit was de druppel voor de oppositie.

Informatiegebrek
SP, VVD en Leefbaar Utrecht vroegen Wolfsen vanmorgen vroeg per direct zijn functie neer te leggen. De partijen zijn ontevreden over de antwoorden van de burgemeester over de gebrekkige informatievoorziening in de kwestie van Nicolich. Het college had zelf ook niet alle feiten op een rijtje, volgens Wolfsen onder meer door een gebrek aan goede afspraken met de politie.

Volgens de partijen was de burgemeester al sinds september 2010 op de hoogte van de Nicolich-zaak, en heeft hij als voorzitter nagelaten zijn gemeenteraad adequaat te informeren. 'We zijn er klaar mee', stelde fractievoorzitter Tim Schipper van de SP.

Tekortgeschoten
Eerder op de avond erkende wethouder Gilbert Isabella al dat de gemeente tekort is geschoten in de zaak van de huisvesting van het probleemgezin Nicolich. Het was achteraf gezien 'niet de slimste zet' dat de gemeente de taak van de woningcorporatie heeft overgenomen.

Tevreden

Met die erkenning was de coalitie tevreden. Op een stem na stemde de gemeenteraad wel voor een motie van ongenoegen, ingediend door coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA samen met het CDA. Daarin werd afkeuring gegeven aan de 'eenzijdige en onvoldoende' informatievoorziening en het gebrek aan regie en coördinatie.

In die motie vragen de partijen het college met klem werk te maken van een open bestuurscultuur, de regie en coördinatie rond woonoverlast sterk te verbeteren en voor de zomer nog een evaluatie te doen over dit dossier.

Nieuwe woning

De partijen eisen verder van het college dat deze zich buitengewoon inspant om voor het gezin Nicolich samen met hulpinstanties en woningcorporaties een nieuwe woning te zoeken. Wethouder Isabella heeft toegezegd zich ervoor te gaan inspannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden