Wolfgang Wagner stuurt aan op machtswisseling

BERLIJN Voor de kenners van de verhoudingen binnen de familie Wagner – de nazaten van de Duitse componist Richard Wagner (1813-1883) – was het opzienbarend nieuws: patriarch Wolfgang (88) treedt terug als leider van de Bayreuther Festspiele, een functie waarin hij voor het leven was benoemd....

Sander van Walsum

Nu heeft hij het bestuur van de Stichting Bayreuther Festspiele – waarin een aantal overheden, donateurs en de familie zijn vertegenwoordigd – laten weten plaats te willen maken voor zijn oudste dochter, de 62-jarige Eva Wagner-Pasquier, en haar 29-jarige halfzusje Katharina. Formeel is hij daarmee tegemoet gekomen aan het verlangen van de stichting naar een machtswisseling. Maar het is twijfelachtig of ze dit scenario in gedachten had.

De beoogde opvolgsters hebben elkaar in geen jaren gezien, en zullen – alvorens zij de leiding van het festival op zich nemen – veel hebben uit te praten. De afgelopen jaren hebben ze publiekelijk hun twijfel aan elkaars capaciteiten laten blijken.

Katharina, dochter uit het tweede huwelijk van Wolfgang Wagner met de in november 2007 overleden Gudrun Mack, zal zich vooral kunnen beroepen op de protectie van haar vader. Aan haar regie van de Meistersinger von Nürnberg, bij de Festspiele van 2007, kan ze weinig prestige ontlenen. Haar oudere stiefzus daarentegen, heeft bij het Royal Opera House Covent Garden, de Bastille opera in Parijs, het Madrileense Teatro Real en de Metropolitan Opera in New York een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Bij de taakverdeling met Katharina zal zij haar ervaring in reële invloed vertaald willen zien.

De enscenering van de machtswisseling lijkt vooral te zijn ingegeven door de wens Nike Wagner, de 62-jarige dochter van Wolfgangs oudere broer Wieland, buiten het familiebedrijf te houden. Wolfgang heeft zich altijd overschaduwd gevoeld door Wieland – terecht, menen Wagner-kenners – en lijkt zijn wrok op diens dochter te willen verhalen. Dat kan alleen maar ten koste gaan van het festival dat de naam van hen allen draagt.Sander van Walsum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden