Wolf Blitzer& Tim Haars

Hoe God niet werd gedankt in Oklahoma City en bedrog op tv gemeengoed is geworden

JULIEN ALTHUISIUS

Top

Wolf Blitzer is een begrip in de Amerikaanse televisie. Niet omdat zijn naam klinkt als die van een superheld uit de jaren vijftig, maar omdat de journalist sinds de jaren negentig het gezicht is van CNN.

Afgelopen dinsdag deed Blitzer verslag van de gevolgen van de tornado die Oklahoma City teisterde. De presentator interviewde een jonge vrouw, Rebecca, wier man ten tijde van de storm op reis was. Van haar man - en buren - had Rebecca het dringende advies gekregen om samen met haar zoon Anders van 1,5 tijdens de storm binnen te blijven. Toen de storm kwam, verschansten Rebecca en Anders zich in eerste instantie in de badkuip met een matras over hun hoofd.

Maar de vrouw raakte in paniek en besluit halsoverkop in de auto te stappen en de tegenovergestelde richting van de orkaan op te rijden. Driekwartier later maakte ze rechtsomkeert en trof haar huis totaal verwoest aan. Ook daar: Rebecca's man die in de puinhopen zoekt naar vrouw en zoon.

'We barstten in tranen uit', vertelt Rebecca aan Blitzer, 'it was awesome'. Dan gaat Wolf op de goddelijke toer: 'Je bent gezegend. Je man Brian is gezegend. Anders is gezegend.' Dan pakt hij liefdevol het beentje van kleine Anders vast. 'We zijn blij dat jullie hier zijn. Jullie hebben het uitstekend gedaan en ik vermoed dat jullie de Heer een bedankje schuldig zijn, toch?'

'Ja', fluistert Rebecca nauwelijks hoorbaar. 'Ben je de Heer dankbaar voor die split-second beslissing?', dringt Blitzer aan. 'Ik... ik...ik ben eigenlijk een atheïst', geeft Rebecca schuchter toe. Blitzer moet lachen: 'Allright, then don't thank the Lord!'

Flop

Maandagavond laat keken er 110 duizend mensen naar een reportage van Veronica's Nachtwacht, een programma met een simpel concept: alles wat zich in de nachtelijke uurtjes afspeelt, is per definitie schimmig en dus zendtijd waard. Gooi er een sausje van seks, drugs en criminaliteit overheen - spanning gegarandeerd.

Na een aantal obligate items over schuurfeesten, parkeerplaatsseks en straatraces stonden de makers voor het blok. Ze schurkten al tegen de illegaliteit aan, maar echt lekker strafbaar was het nauwelijks. Dan maar inbreken toch?

En zo gaat presentator Tim Haars in Utrecht op pad met een inbreker, die hij 'voor het gemak' maar even Peter noemt. Haars realiseert zich dat hij 'hartstikke medeplichtig is', maar hé, alles voor een goede uitzending.

Al snel is het tweetal binnen. Haars: 'What the fuck! Peter heeft een raampje ingetikt en we zijn gewoon binnen. Fucking bizar!'

Inderdaad vrij bizar, vond ook de politie Utrecht en stelde een onderzoek in. Nos.nl tikte snel een bericht. Blijkbaar kijken deze partijen te weinig scripted reality. De infraroodcamera, de schokkerige beelden, de blokjes voor het gezicht en het slechte acteerwerk - het had zomaar een aflevering van Overspel in de liefde kunnen zijn. En verdomd: op woensdag gaf Veronica toe dat het allemaal in scène was gezet. Een toneelstukje dus.

'Gewoon doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is', zegt inbreker Peter als ze het huis uit lopen.

Helaas is het dat ook. Bedrog op tv - we weten inmiddels niet beter.

Elke vrijdag Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden