WOL-topman fors beloond met opties

Topman J. Kinsella van World-Online krijgt na de overname van de internetprovider door concurrent Tiscali een pakket van ruim drie miljoen opties....

Van onze verslaggever Kees Kraaijeveld

Dat blijkt uit het biedingsbericht van Tiscali dat vandaag wordt gepubliceerd. Tiscali-topman R. Soru wil World Online (WOL) kopen door middel van een aandelenruil. Het bod, dat maandag officeel is bekendgemaakt, waardeert World Online rond de twintig euro per aandeel. Sinds de mislukte beursgang in maart van dit jaar heeft WOL 66 procent van zijn waarde ingeleverd. Maandag sloot het aandeel 3,2 procent hoger op 14,75 euro.

Kinsella, die in juni het roer overnam van Nina Brink, zal behalve met de opties van Soru nog voor zijn inspanningen worden beloond door de grootaandeelhouders van World Online. Dat zijn de Sandoz Family Foundation en Reggeborgh. Ook deze bonus is afhankelijk van de toekomstige prestatie van het aandeel Tiscali.

Het optiepakket geeft Kinsella recht op 1 procent van het aandelenkapitaal van de combinatie WOL-Tiscali. Ter vergelijking: bestuursvoorzitter K. Storm van verzekeraar Aegon - een bedrijf dat gul is met opties - heeft recht op amper 3 promille.

De nieuwe topman Kinsella heeft besloten af te zien van de 5.657.911 opties die hij bij zijn aantreden van World Online heeft gekregen. De 39 miljoen gulden die hij met het optiepakket kan verdienen als Tiscali twintig euro per aandeel betaalt, zou niet opwegen tegen de inkomstenbelasting die hij voor het pakket aan de fiscus moet afstaan.

Het overige WOL-management houdt wel vast aan de bestaande optieregeling. De opties van algemeen directeur S. Duffy zijn bij een bod van twintig euro 53,3 miljoen gulden waard.

Het optiepakket van financieel directeur R. Huisman heeft dan een waarde van 53,6 miljoen gulden. Duffy heeft bovendien nog 23.300 aandelen World Online, Huisman 21.600 stuks.

In de raad van commissarissen hebben alleen J. Wyler en A. Miller opties. Hun pakketten zijn respectievelijk 4 en 15,6 miljoen gulden waard. De commissarissen van World Online zijn in opspraak, omdat Wyler, Miller en commissaris V. Bischoff van grootaandeelhouder Sandoz op de dag van de beursgang op grote schaal aandelen zouden hebben gedumpt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden