Woesteling krijgt hulp én zit voor altijd vast

Een gerechtelijke primeur vorig jaar: een van drie overvallers in de zogeheten Playstation-zaak (zie ook straffentoptien hiernaast) krijgt wegens betrokkenheid bij de drievoudige moord bij een overval op een handelaar in spelcomputers levenslang mét tbs....

Van onze verslaggever

Terbeschikkingstelling (tbs) is een vrijheidsbenemende maatregel die de rechter kan opleggen aan een psychisch gestoorde verdachte. De tbs'er kan aan dwangverpleging worden onderworpen in een poging zijn stoornis te verhelpen.

De rechter legde vorig jaar vaker in zware strafzaken tbs op, zoals bij de Bavel-moorden. In opdracht van zijn broer gaat J. van G. verhaal halen bij zijn schoonzus. Hij schiet zijn schoonmoeder neer en gaat op straat achter zijn schoonzus aan die hij daar wurgt. J. van G. staat bekend als agressief en is al eens veroordeeld wegens een poging tot doodslag (zie ook de straffentoptien hiernaast).

Met een speciaal voor dat doel geslepen mes en dubbele kleren om bloedspatten op te vangen wordt op 27 januari 2001 in Den Haag een volgens de rechtbank 'onvoorstelbaar gewelddadige roofmoord' gepleegd. De verdachte was ook betrokken bij de voorbereidingen van een andere moord. Psychiaters zien een geestesstoornis en herhalingsgevaar. De rechtbank veroordeelt de dader tot dertien jaar cel. Ook in dit geval leggen de rechters tbs op.

Om een diefstal te vergemakkelijken doodt Berend S. (39) in december 2001 een man in Groningen op gruwelijke wijze. Hij trapt en steekt het slachtoffer veelvoudig en wurgt deze. Het vonnis van de rechtbank in Groningen luidt: twaalf jaar cel en terbeschikkingstelling.

Als op 8 maart 2002 in de kofferbak van een uitgebrande auto op de Melicker heide bij Roermond de resten worden gevonden van J. de Groot uit Vlodrop, worden twee mannen verdacht. Onder wie H.J. De mannen zouden nog geld hebben gekregen van De Groot. Zij lokken hem naar een bos, slaan en steken hem, gooien hem in de kofferbak en rijden met hoge snelheid over onverharde wegen, aldus de rechters. Dan rijden zij een aantal malen achteruit tegen een boom en steken de auto in brand. J. lijdt volgens een psychiater aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis. In combinatie met drank kan dat leiden tot gewetenloosheid. Straf: twaalf jaar met tbs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden