Woest op Europeanen, fan van Songfestival

Uit het manifest dat de verdachte van de aanslagen in Noorwegen online zette even voordat hij de aanslagen pleegde, wordt steeds meer duidelijk over zijn denkbeelden en motieven. Zo zon hij op wraak op 'inheemse Europeanen' die volgens hem hun erfgoed verkwanselen. Maar ook weten we dat hij naar het Eurovisie Songfestival keek, World of Warcraft speelde en tot kort voor de aanslagen een bezoek aan de hoeren overwoog.

Anders Behring Breivik. Beeld null
Anders Behring Breivik.

Volgens Breivik zouden Europeanen niet genoeg optreden tegen de islamisering van hun continent en daarvoor moesten ze gestraft worden.

Tempeliers
Anders Behring Breivik ziet zichzelf als een kruisvaarder op missie om het Europees christendom te redden van de islamisering. Multiculturaliteit is één van de ergste scheldwoorden in zijn vocabulaire. Verwacht geen berouw van de 32-jarige massamoordenaar, hij vindt zijn daden gerechtvaardigd.

Hij stelt in zijn manifest dat de Tempeliers, de middeleeuwse orde van strijdende kruisvaarders (ook tegen de islam), zich opnieuw hebben gegroepeerd in Londen in 2002. Onder de oprichters bevinden zich twee Britse leden, en één uit achtereenvolgens Frankrijk, Duitsland, Nederland, Griekenland, Rusland, Noorwegen en Servië. Breivik noemt geen namen.

'We strijden als een inheemse rechten organisatie en als een Kruisvaardersbeweging (anti-Jihad beweging)', aldus Breivik. 'Als je besluit aan te vallen, is het beter om teveel mensen te doden, dan niet genoeg. Anders riskeer je dat het gewenste ideologische impact van de aanval niet genoeg inslaat,' schrijft hij. 'Maak geen excuses of toon geen berouw na de aanval in een poging om jezelf te beschermen,' staat er ook.

Dagboek Breivik
Naast het uitvoerig beschrijven van zijn denkbeelden en visie op de wereld, gaat Breivik ook in op meer persoonlijke details van zijn leven. In het document is een soort dagboek opgenomen, waarin hij minutieus bijhield gedurende 80 dagen wat hij ging doen.

Zo zou hij voor de afwisseling naast zijn pogingen om explosieven te maken, gekeken hebben naar het Eurovisie Songfestival en naar afleveringen van The Shield, een gewelddadige Amerikaanse misdaadserie. Ook beschrijft hij onverwachte bezoekjes van vrienden of familie, waardoor hij op het allerlaatste moment al het materiaal moest wegmoffelen.

Meerdere malen zou hij gevreesd hebben dat de politie achter hem aankwam, nadat vreemden hem op de boerderij hadden gezien. En ook schrijft hij over zijn steroïdengebruik en hoe hij de dagen vlak voor de aanslagen overwoog om langs de hoeren te gaan.

BOOM!

Halverwege juni schrijft hij enthousiast hoe hij met succes een bom heeft laten afgaan in een afgelegen gebied. 'Ik ontstak de lont, liep weg en wachtte. Het waren misschien wel de langste tien seconden uit mijn leven....BOOM! De ontploffing was een succes!!!:)'

Veel van de lappen tekst van het 1500 pagina's tellende document zijn gekopieerd uit andere extreem-rechtse en anti-islamitische documenten. Ook komen veel delen overeen met de bombrieven van Unabomber Ted Kaczynski.

World of Warcraft

Verder is duidelijk geworden dat Breivik graag het computerspel World of Warcraft speelde. Veel van de afbeeldingen in de video die bij het manifest gepubliceerd is, hebben dan ook wat weg van het thema van het populaire computerspel. De soundtrack van de video van Breivik is dezelfde als de muziek voor een populair online rollenspel.

Het schrijven en de video lijken een tegenreactie op de propaganda van islamitische militante groepen, die hij als een bedreiging van zijn Europa ziet.

Omslagpunt

Als omslagpunt in zijn denken noemt Breivik de deelname van Noorwegen aan de NAVO-operatie die het bombarderen van Servië betrof in 1999 in Kosovo.

'Het enige wat de Serviërs wilden is de islam uitdrijven door de Albanese moslims terug te sturen naar Albanië.'

Geen straf

Breiviks advocaat maakte eerder al bekend dat zijn cliënt toegaf achter de aanslagen te zitten, maar deze gerechtvaardigd acht. Hij zou naar eigen zeggen geen straf verdienen.

null Beeld null
null Beeld null
null Beeld null
null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden