Woensdag

Playboy sleept geenstijl voor de rechter

Sanoma Media, uitgever van onder meer het mannenblad Playboy, neemt juridische stappen tegen GeenStijl. Het weblog publiceerde dit najaar een link naar de uitgelekte blootfoto's van realityster Britt Dekker, die had geposeerd voor het tijdschrift. Hoofdredacteur van Playboy Jan Heemskerk (foto) zegt dat het plaatsen van een link naar gestolen materiaal strafbaar is en vergelijkbaar met heling. De foto's verschenen op 26 oktober, een week voor de publicatie, op de site FileFactory. GeenStijl verwees in eerste instantie naar deze site. Sanoma verzocht FileFactory op dezelfde dag de bestanden te verwijderen en waarschuwde anderen de foto's niet te publiceren. De website voldeed aan het verzoek. De bodemprocedure begint op woensdagochtend 28 december bij de rechtbank in Amsterdam.

artikelen bende van oss staan online

Een unieke verzameling van honderden krantenknipsels over de bende van Oss is op internet gezet door het Brabants Historisch Informatie Centrum. Het gaat om een collectie van toenmalig gemeentearchivaris Jan Cunen, die in 1949 werd verstopt in het archief van de gemeentepolitie.

Het archief werd jaren geleden overgedragen en de artikelen zijn in afgelopen zomer per toeval ontdekt. Aan de bende van Oss worden 1.100 delicten toegeschreven die zijn gepleegd tussen 1924 en 1935. Vanaf 1933 werden een groot aantal misdrijven opgelost en verschenen 155 mensen voor de rechter. De verzameling bestaat onder meer uit artikelen uit De Telegraaf, NRC, de Volkskrant en ook uit Belgische en Franse kranten.

tuigdorp is VAN DALEs woord van 2011

Tuigdorp is door het Nederlands publiek tot het Van Dale Woord van het jaar 2011 verkozen. 'Tuigdorp' kreeg tussen 29 november en 19 december 43 procent van de 16 duizend uitgebrachte online-stemmen. Het woord kwam in februari in het nieuws door PVV-leider Geert Wilders. Hij vond dat veelplegers die overlast veroorzaakten, verbannen moesten worden naar zogenoemde tuigdorpen. Caviapolitie eindigde op plaats twee en 'occupyer' op nummer drie. In de categorie jongerentaal behaalde 'planking' de eerste plaats. In de categorie lifestyle is 'vleeshufter' het populairst en in de categorie amusement won 'wordfeuden'.

Waar Heeft de Wereld het over?

Verenigde Staten #TheDarkKnightRises

Batman-fans overal ter wereld verkeren in opperste staat van opwinding, want sinds gisteren is een eerste trailer van The Dark Knight Rises, de nieuwe Batman-film van Christopher Nolan, online te bekijken. Opvallend is onder anderen de aanwezigheid van Catwoman (gespeeld door Anne Hathaway) in de film, die in de zomer van 2012 in de bioscopen te zien zal zijn.

Nederland #FAME

Twitterend Nederland is blij met het nieuws dat de Amsterdamse Megastore Fame in de Kalverstraat niet volledig zal verdwijnen, maar in kleinere vorm zal voortbestaan in winkelcentrum Magna Plaza achter de Dam. De bekende en geliefde muziekzaak krijgt daar een tweede leven op 600 vierkante meter. De nieuwe winkel gaat open op 24 februari.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden