Woensdag

Mogelijke Michelangelo in Oxfordzaal

De Universiteit van Oxford is mogelijk in het bezit van een Michelangelo. Van het schilderij Kruisiging met de Madonna, Sint Johannes en twee wenende engelen werd altijd gedacht dat het door Marcello Vensusti was geschilderd. Renaissancekenner Antonio Forcellino is ervan overtuigd dat het doek van de hand van Michelangelo moet zijn. Hij schreef er een boek over. Forcellino heeft het schilderij met infrarood licht bestudeerd. Het doek hing in The Campion Hall waar de academische Jezuïetengemeenschap is gevestigd. De huismeester van Campion Hall reageert voorzichtig op de stellige uitspraken van Forcellino. Of het doek ook echt van de beroemde meester is 'moeten de kunsthistorici bepalen', vindt hij. Wel vertelt de huismeester dat het doek alleen al door de geruchten tien keer meer waard is geworden. Het schilderij is inmiddels verplaatst naar het Ashmolean Museum.


Paspoort James Joyce te koop

Toen hij aan zijn beroemde roman Ulysses werkte, reisde de Ierse James Joyce door Europa. In zijn paspoort staan douanestempels uit Triëst, Zürich, Parijs en Londen. Dat paspoort, waarin hij veinsde getrouwd te zijn, wordt deze week in Londen geveild. De waarde van het document wordt geschat op 70.000 pond. De papieren bevatten ook een handtekening van James Joyce en foto's van hemzelf met zomerhoed. In 1904 verliet Joyce Dublin en hij zou (met uitzondering van een bezoek in 1912) nooit meer terugkeren naar Ierland. Het paspoort wordt te koop aangeboden door een privé-eigenaar.


Idfa op zomertour

Al eerder werden de vier winnaars van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) in de winter, buiten het festival, vertoond. Nu gaat het IDFA ook in de zomer langs de theaters. Cees van 't Hullenaar, zakendirecteur van het IDFA meent dat er behoefte aan is. 'Wij doen door het jaar heen steeds meer. Dit initiatief is leuk voor de thuisblijvers.' Toch blijft het volgens hem een experiment. 'De zomermaanden zijn voor bioscopen altijd moeilijk.' Documentairemakers zijn gebaat bij het initiatief. 'Sommige titels hebben dit niet nodig. Neem Pina Bausch, die is elke dag uitverkocht. Maar andere documentaires zouden niet bekeken worden als onze naam er niet bij werd genoemd. IDFA loopt de laatste jaren als een tierelier, dus dat trekt publiek.' De IDFA Zomer Tour doet in augustus en september 12 steden aan.


Waar Heeft de Wereld het over?

Wereldwijd #Mila Kunis


Actrice Mila Kunis (Black Swan) heeft gereageerd op een YouTube-filmpje van een Amerikaanse marinier die haar vraagt zijn date te zijn op het marinekorpsbal dit najaar in North Carolina, als hij is teruggekeerd uit Afghanistan. Zo'n verzoek lijkt vrij kansloos, maar tot ieders verbazing heeft Kunis ' ja' gezegd in een Amerikaanse talkshow.


Verenigde Staten #Arnold Schwarzenegger


Voormalig gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger gaat definitief zijn rentree maken op het witte doek: in de moderne western The Last Stand zal Schwarzenegger een sheriff van een klein dorpje spelen die het opneemt tegen een Mexicaans drugskartel. De opnames staan gepland voor het najaar.


Argentinië #Facundo Cabral


Ontwikkelingen in de moord op de populaire 74-jarige Argentijnse zanger Facundo Cabral in Guatemala-stad afgelopen zaterdag: de president van Guatamala heeft laten weten dat er internationale bendes achter de moord zaten en dat niet Cabral maar zijn concertorganisator Henry Farina het eigenlijke doelwit zou zijn geweest.


'Er is iets fundamenteels aan de hand. Waar zijn de sterren?'

Peter Bart, voormalig eindredacteur van Variety, speculeert in The Guardian over de redenen waarom grote namen als Angelina Jolie, Tom Cruise en Jack Nicholson niet meer garant staan voor hoge kijkcijfers. Of we zitten in een tussenfase of de tijden van de buitenproportioneel betaalde A-lijst acteurs is echt voorbij.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden