Woensdagmiddag

Misschien wel de mooiste woensdagmiddag van het jaar, maar op de Operettelaan in Terwijde gebeurt niets...

Terwijde?

Onderdeel van Leidsche Rijn - de enorme stadsuitbreiding van Utrecht,ten westen van de A2 richting Haarzuilens, Vleuten en De Meern.Dertigduizend woningen voor tachtigduizend mensen; talloze wegen,fietspaden, verkeersdrempels, glasbakken, speeltuintjes; een nieuwe wereld,deels af, deels in aanbouw.

De Operettelaan: een winderige, strakke laan. Een laag flatgebouwerlangs, geparkeerde auto's, zand, opgespoten land. Aan het einde van delaan een kleine nederzetting van donkerrode bakstenen: het Leo Ascherhof,vernoemd naar een operettecomponist. Net als de Franz Leharsingel, eenstukje terug, daar schuilt de man van de Lustige Witwe achter, en net alsde Walter Kollolaan, vernoemd naar de componist die Der Juxbaron, Die TolleKomtess en Olly-Polly schreef.

Olly-Polly.

Leidsche Rijn en operette - het rijmt moeilijk, maar het weer helpt, ende bedrijvigheid ook. Overal busjes van verwarmingsbedrijven en gebruindebouwvakkers. Vrachtwagens, heimachines, draglines. Joelende schoolpleinen,moeders op fietsen. Utrecht in de verte: de schoorsteen van Douwe Egberts,het kopje koffie langs de snelweg bij Oog en Al.

Elders, verderop, dezelfde woensdagmiddag, aan de rand van Houten, vlakbij het Amsterdam-Rijnkanaal: de banen van de Nieuwegeinse Golfclub.Honderden mensen slaan een balletje, duizenden ballen liggen op het groeneveld, waar ze inslaan voor ze langs de holes gaan lopen. Geruite broeken.Besmuikt gelach. Karren vol spullen.

Op een steenworp: kasteel Heemstede. In het restaurant een paar tafelsbezet; heren in pakken, een man met zijn vriendin, een echtpaar van eenjaar of vijftig (zij grijs, zwarte coltrui, gouden ketting, hij type JanMulder) dat uitbundig eet.

Flarden van gesprekken.

'Het woord slachtoffer viel ineens', klinkt het hard en duidelijk,waarna de spreker onmiddellijk het volume dempt en de rest onverstaanbaaris. 'Donkerblauw, hoeveel donkerblauw heeft de gemiddelde vent in zijn kasthangen?' Dat komt van een andere tafel, maar het antwoord dat erbij hoort,gaat verloren.

Buiten schijnt de zon.

Langs het Amsterdam-Rijnkanaal, richting Nieuwegein: hengelaars, mensendie langs de oever in de zon liggen, schepen op het water. De brug bijNieuwegein: dansende autodaken, flikkerende zon. De Plofsluis, de aftakkingnaar het Lekkanaal. Utrecht in de verte, de Dom, flatgebouwen.

Nieuwegein zelf.

De Markt: terrassen om een parkeerterrein heen. Een bouwsel dat eenmuziektent zou kunnen zijn. Zeeman. Free Record Shop. Bij de Etam zittentwee meisjes te roken. Op de terrassen is het druk. Een vrouw draagt eenT-shirt waarop staat: I'm in search of a rich boyfriend. De lettershobbelen over haar boezem. Verderop de Passage - overdekt winkelen, ookop een zonnige dag populair.

Nieuwegein.

Een uitpuilende, gele prullenbak aan een hoge mast met twee vierkanteklokken. Eén geeft de correcte tijd aan, de ander is ingegooid en kapot.Hij staat voor altijd op tien over half zeven. Perfect tijdstip, voorNieuwegein. De zon begint te zakken. De mooiste woensdagmiddag van het jaaris voorbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden