Woensdag spoeddebat in Provinciale Staten over PvdA-politicus Tichelaar

Provinciale Staten van Drenthe houden woensdag een spoeddebat over de onthulling van het Dagblad van het Noorden en de Volkskrant dat commissaris van de Koning Jacques Tichelaar (PvdA) zich bemoeide met een ontwerpopdracht aan zijn schoonzus. Alle fractievoorzitters zijn het erover eens dat er 'snel duidelijkheid' moet komen over de affaire.

Commissaris van de koning Jacques TichelaarBeeld anp

Tijdens het debat zal niet alleen Tichelaar aan het woord komen. Ook gedeputeerde Cees Bijl, verantwoordelijk voor de inkoop van het college, zal een deel voor zijn rekening nemen. 'De essentiële vraag is in hoeverre de integriteit van de CvK in het geding is. En ik weet dat Tichelaar integriteit hoog in het vaandel heeft', zegt Bijl. De fractievoorzitters lieten na afloop van de spoedvergadering van zaterdagmiddag, ingelast na de publicatie van het onderzoekvan Dagblad van het Noorden en De Volkskrant, weinig los. Zij krijgen van het college nog een 'feitenrelaas' opgestuurd.

Ontwerpopdracht

De onthulling vloeide voort uit gezamenlijk onderzoek van het Dagblad van het Noorden en de Volkskrant. De opdracht was aanvankelijk aan een ander gegeven. Na een interventie ging de opdracht naar de schoonzus.

Het gaat om een opdracht voor een herinrichtingsadvies van Huize Tetrode, een rijksmonument in Assen dat eigendom is van de provincie. Tichelaar ontkent dat. 'Pas later in het traject, bij het maken van de afspraken voor de eerste presentatie, werd ambtelijk duidelijk dat het om familie ging', zegt Tichelaar.

Uit een e-mail blijkt iets anders. Op 5 november 2015 schrijft de huisvestingscoördinator van de provincie: 'Onze CdK had intussen aan mijn collega gevraagd om wat te gaan doen en heeft interieuradviseur Karin Klinkenberg gevraagd te adviseren.' De provinciale integriteitsregels schrijven voor dat de commissaris iedere schijn van vermenging van belangen moet vermijden.

Het Provinciehuis van Drenthe in Assen.Beeld anp
Commissaris van de koning Jacques TichelaarBeeld anp

Spoed

Tichelaar had voor het verschijnen van het onderzoek van Dagblad van het Noorden en De Volkskrant de fractievoorzitters al op de hoogte gesteld van een aanstaande publicatie. Hij was van plan om ze maandagavond bij te praten. Dat overleg werd met spoed verplaatst naar zaterdagmiddag.

Tichelaars schoonzus ontving tussen november 2015 en maart 2016 in totaal 3.105 euro voor advies over de herinrichting van de Landschapszaal van Tetrode. De interieurontwerpster die de opdracht eerst had gekregen, werd schadeloos gesteld met 3.500 euro. Ze kreeg van Tichelaar een vervangende opdracht en een brief met excuses.

Lees hier meer over de kwestie.

PvdA-gedeputeerde Cees Bijl staat de pers te woord na het spoedberaad met de fractievoorzitters met Commissaris van de koning Jacques Tichelaar.Beeld anp

Hoe Jacques Tichelaar opnieuw de fout in ging

Commissaris van de koning Jacques Tichelaar is een geprezen voorvechter van de Drentse zaak. Een bestuurder die tot het randje gaat. En, zo blijkt uit onderzoek van Dagblad van het Noorden en de Volkskrant: daaroverheen. 'Huppetee!'

Lees hier de reconstructie hoe Jacques Tichelaar opnieuw de fout in gaat (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden