Woensdag: solidariteit voor alles

De college voor Zorgverzekeringen heeft minister Klink geadviseerd mensen die een ongezonde levensstijl hebben meer premie te laten betalen voor hun ziektekostenverzekering (Forum, 2 januari).

Guus van Bronswijk en Haarlem


Daarmee slaat het college het fundament onder het principe van verzekeren vandaan, namelijk de solidariteit. Als Klink het advies opvolgt, ligt de weg open voor de volgende scenario’s:

  • Moet een roker meer premie gaan betalen voor de ziektekostenverzekering omdat er een grotere kans is op ziekte, maar krijgt die roker dan korting op de pensioenpremie vanwege een kortere levensverwachting?
  • Moeten sporters meer (risico op blessures), of minder (gezondere levensstijl) premie betalen?
  • Betalen mensen met een zwaar beroep meer premie vanwege een hoger risico op lichamelijke gebreken, en een hogere premie voor de WAO, maar krijgen ze korting op de AOW-premie omdat ze gemiddeld korter leven?
  • Betaalt iemand die zwanger raakt (immers een bewuste keuze, net zoals roken of drinken) meer premie?

Welk ambtelijk moloch gaat de uitwerking van dit idee in de hand houden? Of laten we dit over aan de commerciële markt? Dit voorstel is exemplarisch voor de volstrekt doorgeschoten individualisering, en het absolute failliet van de solidariteit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden