Woensdag: misdaad en onveiligheid

Volgens SCP-onderzoekster Van Noije daalt ‘de misdaad’ al jaren en zijn Nederlanders ‘gehecht aan een gevoel van onveiligheid’ (Opinie & Debat, 12 april).


Dat de tweede stelling niet waar is, blijkt uit het artikel zelf: het percentage Nederlanders dat zich wel eens onveilig voelt, is de afgelopen jaren duidelijk gedaald. Een cijfermatige onderbouwing van de eerste stelling wordt niet gegeven, en dat is eigenlijk wel nodig omdat er vele soorten criminaliteit bestaan.

Het meten van criminaliteit is erg moeilijk. Veel mensen vinden het zinloos aangifte te doen daar ‘men er toch niets mee doet’.

Uit de slachtofferenquête van het CBS blijkt dat de kans om in een jaar de dupe te worden van een geweldsdelict al ongeveer twintig jaar nagenoeg constant is (ongeveer 5 procent).

‘Gewone’ diefstal (zonder geweld) is inderdaad flink gedaald, maar de allerzwaarste delicten, bijvoorbeeld overvallen en inbraken met grof geweld, lijken de laatste tijd juist toe te nemen.

Als je alles op een hoop gooit, ja, dan is ‘de misdaad’ gedaald, maar apart bekeken, is er toch reden verontrust te zijn. Veel burgers voelen zich dan ook terecht niet veilig: men loopt waarschijnlijk meer gevaar op ernstig geweld dan vroeger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.