Woensdag: Maak van DSB-museum seniorenwooncomplex

Gezien de gevorderde bouw van het DSB- museum lijkt het kapitaalvernietiging om het te slopen (Economie, 23 februari). De gemeente kan het bestemmingsplan aanpassen om er een senioren wooncomplex van te maken met eventueel een verzorgingsvleugel. Daar is sowieso behoefte aan, en dan vooral aan een gebouw dat er wat interessanter uitziet dan een blokkendoos. Zo’n gebouw, tussen een woonwijk en snelweg, heeft best bestaansrecht.

Sjoerd NienhuysHilversum en architect

In de tijd dat de gemeente sleutelt aan de bestemmingsplanswijziging kan een architectenbureau kijken wat voor aanpassingen er gedaan moeten en kunnen worden met betrekking tot warmte- en geluidsisolatie, verwarming, sanitair en technische aanpassingen. In de gangen kun je dan nog wat kunst ophangen.

De verkeersbelasting van een seniorencomplex (inclusief een minimarkt), is vergelijkbaar met een goed bezocht museum. Als je vergelijkt wat een heel nieuw gebouw kost, dan heb je wellicht een batig saldo in plaats van dat je er kosten tegenaan gooit om een leeg terrein te creëren voor kantoren of industrie – waar ook al geen behoefte aan is. Bovendien levert een seniorencomplex geld op in plaats van een exploitatieverlies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden