Woensdag Kokdag

Moge het snel woensdag worden. Dan krijgen we officieel te horen wat Wim Kok doet: stoppen of doorgaan. Vooral voor de PvdA-bewindslieden, die telkens moeten wegduiken als het over dit onderwerp gaat, zal het een bevrijdend moment zijn....

NRC Handelsblad meldde gisteren van 'bronnen in de Tweede Kamerfractie van de PvdA en rond het partijbestuur' te hebben vernomen dat de premier heeft besloten een punt te zetten achter zijn politieke carrière (althans in Nederland). De televisie wist niet zo gauw raad met het nieuws van het avondblad. In het NOS Journaal van 6 uur kwam het onderwerp pas na de wachtlijsten. Om 8 uur werd er wel mee geopend, maar Haags redacteur Job Frieszo hield een behoorlijke slag om de arm: het was weliswaar waarschijnlijk dat Kok zou stoppen, maar niemand van de PvdA wilde het in deze fase bevestigen en het rapport van de commissie-Koning over de besteding van de Europese subsidiegelden zou nog voor complicaties kunnen zorgen. De berichtgeving van Frits Wester in RTL Nieuws had dezelfde teneur: alles wijst erop dat Kok het welletjes vindt, maar zeer weinigen weten hoe de vlag er precies bij hangt en die praten niet.

Intussen wilde 2Vandaag kennelijk niet het risico lopen als slome duikelaar te worden aangemerkt en maakte ruimte voor een in allerijl vervaardigd overzicht van Koks Haagse jaren. De wens om de presentielijst te tekenen is begrijpelijk, maar verder wordt niemand wijzer van zo'n beeldenkwakje zonder kop of staart.

Netwerk, dat uiteraard meer tijd had, kwam al met een beter geordende impressie van de jaren-Kok, en ten slotte scoorde NOVA het hoogst met een degelijke evaluatie van Koks leiderschap. De rubriek van NPS en VARA had daarbij overigens het geluk aan haar zijde, want deze special stond al geprogrammeerd voor gisteravond. Maar ja, je moet het geluk ook kunnen afdwingen, naar men zegt.

In de uitzending hielden lof en kritiek op Koks wijze van leiding geven elkaar in evenwicht. PvdA-ideoloog Jos de Beus had graag een minder collegiaal en offensiever leiderschap gezien en betreurde het dat Kok in sommige cruciale kwesties (zoals Kosovo) zo weinig van zich had laten horen. Maar volgens oud-medewerker Arend Hilhorst heeft Kok juist een leiderschap aan de dag gelegd dat perfect is toegesneden op de Nederlandse politieke cultuur, waarin consensusvorming zo'n grote rol speelt. 'Hij is een man uit één stuk. Je krijgt wat je ziet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden