Woensdag: hedendaags consumentisme

De moeder van Anand strijdt voor goed onderwijs voor hoogbegaafde kinderen, ook als dat hoge vervoerskosten met zich meebrengt (Economie, 31 augustus). Zij is een exponent van het tegenwoordige consumentisme.

Caspar Jacobs en Haarlem


Onder de noemer ik wil het beste voor mijn kind, denkt ze aanspraak te mogen maken op een vergoeding door de samenleving. Dat is een misvatting.

In alle redelijkheid mag van ouders worden verwacht dat zij de kosten dragen die bij de opvoeding horen. Als daar door handicaps hogere kosten aan vastzitten, mag de samenleving worden aangesproken op haar verantwoordelijkheid. Maar wanneer moeder meer wil dan de samenleving haar uit solidariteit tegemoet wil komen, wordt het weer haar verantwoordelijkheid.

Ik heb ook een gehandicapt kind dat met leerlingenvervoer naar school moet en ik zou graag willen dat hij over die achttal kilometers geen drie kwartier, maar twintig minuten zou doen. Of dat er een begeleider mee zou reizen. Of dat de gemeente de school verhuist naar mijn stadsdeel.

Als ik het beter wil, moet ik het beter doen. En niemand anders. De moeder van Anand had ook kunnen verhuizen, of met minder genoegen kunnen nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden