Woensdag 3 juni: Dit is vandaag belangrijk

Tevreden reacties op het opstappen van FIFA-baas Blatter, een feminisitische golf in de kerk, minister Dijsselbloem is ook maar een politicus, en meer in dit overzicht om de dag goed te beginnen.

Thomas van der Kolk
Reddingswerkers in China. Beeld afp
Reddingswerkers in China.Beeld afp

Terwijl u sliep...

... reageerden de belangrijke sponsors van het voetbal tevreden op het plotselinge vertrek van Sepp Blatter. De afgelopen vrijdag herkozen FIFA-baas stapte gisteravond plotseling op. De afgelopen week waren er veel berichten over corruptie bij de voetbalbond.

... worden er nog honderden opvarenden van de scheepsramp in China vermist. Veertien mensen zouden tot nu toe zijn gered en dertien lichamen zouden zijn geborgen.

... ondertekende de Amerikaanse president Obama een aangepaste spionagewet. Die schrijft voor dat inlichtingendiensten niet meer willekeurig mensen mogen afluisteren en telefoongegevens aftappen en bewaren.

... kondigde de EU tegenmaatregelen aan tegen Rusland. Dat land had een inreisverbod ingesteld tegen 89 personen die zich in het verleden kritisch hadden uitgelaten over Rusland. Parlementsvoorzitter Martin Schulz kondigde aan dat de Russische ambassadeur bij de Europese Unie geen toegang meer zal krijgen tot het Europees Parlement.

... schoot de Amerikaanse politie een verdachte jihadist (26) dood op straat.

Exit Joseph S. Blatter Beeld epa
Exit Joseph S. BlatterBeeld epa

Straks in het nieuws

9:30 uur
De openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie Fyra worden voortgezet. Certificeringsmanager Jerry Borger, inspecteur-generaal van de Inspectie Leefomgeving en Transport Jenny Thunnissen en inspecteur vergunningverlening bij de Inspectie Leefomgeving Krijn van Herwaarden worden vandaag verhoord.

10:15 uur
De Tweede Kamer debatteert met minister Hennis van Defensie over de vondst van het kankerverwekkende chroom-6 in de vroegere NAVO-opslagplaats in Eygelshoven.

11:00 uur
Het UWV presenteert in Amsterdam de verwachte ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in 2015 en 2016.

13:00 uur
Dafne Schippers maakt bekend of ze kiest voor de sprint of voor de meerkamp bij de Olympische Spelen van 2016. (+)

Ook vandaag
Premier Rutte opent een bijeenkomst met ministers van de landen van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, in Parijs. Nederland is voorzitter van de vergadering van woensdag en donderdag. Vanavond ontmoet Rutte de Franse president Hollande en de Franse premier Valls op het Elysée.

In Den Haag is een bodemprocedure van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en fotograaf René Oudshoorn tegen de staat om het journalistiek gebruik van drones mogelijk te maken.

De derde en laatste dag van het bezoek van Koning Willem-Alexander en koningin Màxima aan de Verenigde Staten.

Minister Hennis van Defensie Beeld belga
Minister Hennis van DefensieBeeld belga

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Premier Rutte Beeld anp
Premier RutteBeeld anp

Mustreads

Ook minister Jeroen Dijsselbloem is maar gewoon een politicus. In oktober vorig jaar was hij voor de camera's en microfoons verontwaardigd en onaangenaam verrast door de 642 miljoen euro die Nederland aan Brussel moest nabetalen. Maar hij was al een week op de hoogte, blijkt nu. 'Ik doe niet aan politieke spelletjes', zei hij eerder. Dat valt dus te bezien. (+)

Lege kantoren krijgen een nieuwe bestemming: als woning of hotel, en kansloze kantoren worden ook steeds vaker gesloopt. Maar dat is bijna alleen rondom populaire steden rendabel. (+)

Gisteren zwaaiden 35 senatoren af. In de afgelopen vier jaar drukten zij een zeldzaam groot stempel op de Nederlandse politiek. 'Ons gebouw werd welhaast belegerd door media... Ik kan me nog de tijd herinneren dat journalisten hier met geen stok naar toe waren te slaan.'

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën Beeld anp
Minister Jeroen Dijsselbloem van FinanciënBeeld anp

Bij de koffieautomaat

'Let's go FIFA. Together we go!', juichte de 79-jarige Sepp Blatter afgelopen vrijdag nog na zijn herverkiezing als FIFA-voorzitter. Maar president voor het leven, zoals sommigen hoopten en velen vreesden, zal hij toch niet worden. Een profiel.

'Treinen rijden vaker op tijd door stations met een zogenoemde afteller', meldt de Telegraaf. Maar het blijkt te gaan om een tijdwinst van slechts zeventien seconden. Is dat genoeg om het aantal vertragingen te doen dalen? In de rubriek 'Klopt dit wel' zoeken we het uit.

'Op de zevende dag was Gods schepping voltooid, en rustte hij.' Hij? Hoezo Hij? Volgens een feministische groepering binnen de Anglicaanse Kerk kan het evengoed een Zij zijn geweest. Een feministische golf in de kerk?

En dan nog het weer. We hebben er even op moeten wachten, maar het wordt langzaam warmer en zonniger. Vrijdag is de warmste dag van de week: 24 tot 26 graden in de kustprovincies en 27 tot 30 graden in het binnenland. Zomer!

null Beeld anp
Beeld anp

Populair het afgelopen etmaal

Blatter houdt alsnog de 'eer' aan zichzelf

'Voorplanting zonder seks komt vaker voor dan wordt aangenomen'

Twee uur kantoorwandelen per dag houdt je gezond

Erdogan verbindt positie aan gouden toilet

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend rond 8 uur op mobiel ontvangen? Klik hier.

null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden