Woensdag 27 mei: Dit is vandaag belangrijk

In Zürich werden vanochtend meer dan tien topofficials van FIFA opgepakt op verdenking van fraude, China publiceerde een nieuwe defensiestrategie: 'offensief en defensief'. Verder in ons ochtendoverzicht: ging Game of Thrones te ver met de verkrachtingsscène? In een paar minuten bent u weer bij.

null Beeld anp
Beeld anp

Terwijl u sliep...

...werden topofficials van wereldvoetbalbond FIFA gearresteerd. Ze worden verdacht van omkoping, afpersing en het witwassen van geld.

...publiceerde China een nieuwe defensiestrategie, waarin onder andere staat dat het zijn marine en luchtmacht voortaan 'offensief en defensief' in gaat zetten als de spanningen met de Verenigde Staten oplopen.

...deed de Limburgse politie op ruim 25 plaatsen invallen op adressen die gebruikt worden door motorclub de Bandidos.

...viel de Taliban een hotel aan in het centrum van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Regeringstroepen hebben alle vier extremistische aanvallers gedood. Voor zover bekend is verder niemand gewond geraakt.

...bombardeerde Israëlische legervliegtuigen doelwitten in de Gazastrook. Het Israëlische bombardement kwam enkele uren nadat vanuit de Palestijnse enclave raketten werden afgevuurd.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Straks in het nieuws

10:30
Start burgerinitiatief Stop Partijpolitieke Benoemingen. Een interview met de twee initiatiefnemers Niesco Dubbelboer en Arjen Nijeboer. 'Het huidige systeem speelt het populisme in de kaart.' (+)

11:30
Op het Plein in Den Haag wordt een manifestatie gehouden tegen gaswinning op Terschelling. De actie is op touw gezet door actiegroep GasTvrij Terschelling, Milieudefensie en de Waddenvereniging.

18:00
Kunstliefhebbers kunnen weer terecht op de jaarlijkse KunstRAI in Amsterdam. De 31ste KunstRAI dit jaar krijgt concurrentie van de Amsterdam Art Fair. De strijd tussen de kunstbeurzen in Amsterdam.

20:45
Finale van de Europa League tussen njepr Dnjepropetrovsk en Sevilla. Als Sevilla wint, prolongeert de Spaanse club de titel en gaat zij de boeken in als recordkampioen van het toernooi. Lees hier de voorbeschouwing. (+)

Dit gebeurt er vandaag nog meer:
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen in Ottawa aan hun staatsbezoek aan Canada en de Verenigde Staten. Een beschouwing van koningshuiswatcher Remco Meijer: 'De koning zal zijn warme aandacht combineren met de efficiëntie van een koopman.' (+)

Toenmalig koningin Juliana en prins Bernhard in 1952 bij het Capitool in Washington Beeld anp
Toenmalig koningin Juliana en prins Bernhard in 1952 bij het Capitool in WashingtonBeeld anp

Must-reads

De Eerste Kamer is in gruzelementen geslagen. Na de verkiezing van dinsdag is er geen enkele grote partij meer over. Met de nieuwe samenstelling valt op de vertrouwde manier haast geen politiek meer te bedrijven. Paradoxaal genoeg stijgt daardoor de invloed van de senaat. Een analyse. (+)

De bekende Surinaamse schrijver, winti-genezer en spiritueel leider André P. wordt door zijn dochter beschuldigd van jarenlange, stelselmatige verkrachting. Ook zijn vrouw, zijn tweede vrouw en een andere dochter zouden volgens de beschuldigingen aan het misbruik hebben meegewerkt. P. werd in 2001 nog benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Reconstructie: de macht van een tiran. (+)

Na het boek en de film kwam er de televisieserie Gomorra. Terwijl de opnamen van het tweede seizoen in volle gang zijn, blijken de makers van de populaire serie over de Napolitaanse maffia zelf verstrikt geraakt in de onderwereld. Correspondent Sarah Venema ging op pad met acteur Vincenzo Sacchetino: 'Wat je in Gomorra ziet, lijkt sterk op de levens van wie hier opgroeien.' (+)

In het piramidevormige sociale woningbouwcomplex waar acteur Vincenzo Sacchetino opgroeide was de aanwezigheid van de maffia goed voelbaar Beeld Nicola Zolin
In het piramidevormige sociale woningbouwcomplex waar acteur Vincenzo Sacchetino opgroeide was de aanwezigheid van de maffia goed voelbaarBeeld Nicola Zolin

Bij de koffieautomaat

Behaagziek was de Amerikaanse serie Game of Thrones toch al niet: personages worden onthoofd, verbrand, verkracht, verminkt. Toch heeft nu één specifieke scène geleid tot wereldwijde ophef, zelfs onder politici. Waarom? Een essay van Loes Reijmer. En let op: dit stuk (+) bevat spoilers!

Voor wie het gemist heeft: de Koninginnerit van de Giro d'Italia werd gisteren bepaald door Steven Kruijswijk, een bescheiden wielrenner uit Nuenen. Hij was de beste in koers, concludeerde rozetruidrager Alberto Contador, en werd net tweede achter Landa. Maar, hij rijdt wel in de blauwe bergtrui en kan de eerste Nederlander worden die het bergklassement wint.

En om de dag goed te beginnen, een vijfsterrenrecensie in de krant vandaag. Holly Herndon - Platform is volgens Volkskrant-recensent Robert van Gijssel 'onnavolgbaar en uniek'. Beluister hieronder:

null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah

Populair het afgelopen etmaal

- Rusland verrast met enorme luchtmachtoefening

- 'Songfestivaljury's voerden overleg over stemmen'

- Coalitie en bevriende oppositie verliezen meerderheid

- Varoufakis rekent af met media

Iedere ochtend op mobiel?

Wilt u dit overzicht iedere ochtend rond 8 uur op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden