Woensdag 18 maart: dit is vandaag belangrijk

Om de dag goed te beginnen: alles op een rijtje over wat u heeft gemist en nog wilt weten over de verkiezingen in Nederland vandaag, hoe het poollicht in Nederland eruit zag en hoeveel het verwachte recordsalaris van een Amerikaanse zakenman is.

Pieter Sabel
Een stembureau op station Nijmegen vanmorgen vroeg. Beeld anp
Een stembureau op station Nijmegen vanmorgen vroeg.Beeld anp

Terwijl u sliep

...gingen de eerste stembureaus al open. Vandaag kunt u stemmen voor de Provinciale Staten en het bestuur van de waterschappen.

...heeft de zittende premier Netanyahu de verkiezingen in Israël gewonnen. Na het tellen van 99 procent van de stemmen komt hij op 29 zetels, zijn grootste uitdager op 24.

...deed de politie een Amber Alert uitgaan voor de 9-jarige Issa uit Utrecht, die spoorloos is nadat hij niet thuiskwam na spelen bij een vriendje. Vanmorgen was de jongen terecht, hij maakt het goed.

...was in de noordelijke provincies het noorderlicht te zien. Dat gebeurt niet vaak, en zeker niet zo helder, dat er dit soort mooie foto's van te maken zijn.

...blijken lagere overheden lopen een aanzienlijk financieel risico te lopen doordat ze voor tientallen miljarden aan aandelen bezitten, bijvoorbeeld van energie- en waterbedrijven

...kreeg Vader Abraham de Buma Award Oeuvreprijs. Dotan en Mr. Probz schreven de twee meest succesvolle Nederlandse nummers van afgelopen jaar.

Het poollicht vanuit Zwolle Beeld anp
Het poollicht vanuit ZwolleBeeld anp

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Straks in het nieuws

U kunt er niet omheen: veel verkiezingsnieuws vandaag. Tussentijdse opkomstpercentages, foto's van stemmende politici, dat werk. Volg het allemaal via ons liveblog op Volkskrant.nl.

Na het sluiten van de stembussen, dat is zo rond 20.00 uur, publiceren de NOS en Ipsos de resultaten van een exitpoll, en weten we iets over de opkomst en op welke partijen is gestemd. In de loop van de avond volgen uitslagen per gemeente. En overal in het land zijn uitslagenavonden.

09.45 uur
Het is Boomfeestdag vandaag, en in Almere planten daarom 500 kinderen een boompje, in aanwezigheid van prinses Laurentien en staatssecretaris Dijksma.

10.00 uur
Het alcoholslot mag niet meer als straf worden opgelegd, vond de rechter (+), en twee mensen die voor die uitspraak was al een slot hebben gekregen vechten dat vandaag aan tijdens een kort geding in de rechtbank van Alkmaar.

13.30 uur
Het Holland Animation Film Festival begint in Utrecht.

20.45 uur
In de Champions League staan de laatste twee wedstrijden in de achtste finales op het programma. Barcelona ontvangt Manchester City, Juventus gaat op bezoek bij Borussia Dortmund. In beide duels is de beslissing nog niet gevallen, al staat Barcelona er na de zege in Engeland (1-2) goed voor.

(tekst gaat door onder de foto)

Een stembureau op station Nijmegen vanmorgen. Beeld anp
Een stembureau op station Nijmegen vanmorgen.Beeld anp
Een van de vier Nederlandse Apache-gevechtshelikopters wordt dinsdag gereedgemaakt voor vertrek vanaf het basiskamp in Gao. Beeld Sven Torfinn / de Volkskrant
Een van de vier Nederlandse Apache-gevechtshelikopters wordt dinsdag gereedgemaakt voor vertrek vanaf het basiskamp in Gao.Beeld Sven Torfinn / de Volkskrant

Mustreads

Twee Nederlandse militairen kwamen gisteren om in Mali, toen de helikopter waar ze in zaten crashte bij een oefening. Onze correspondent Kees Broer was in Gao, waar de Nederlandse VN-missie is gevestigd. 'Ik zie het noorden van Mali als een heel grote donkere kamer. Wij als special forces kunnen in die kamer slechts een kleine zaklamp laten schijnen. En hopelijk vinden we op zeker moment het lichtknopje.' (+)

U gaat vandaag stemmen maar u weet het nog niet? Doe de grote Volkskrant Strategische Stemwijzer. Want, zeggen ze in Den Haag steeds, deze verkiezingen gaan ook over het kabinetsbeleid. Vanavond hoort u van hen wat u heeft bedoeld met uw stem. (+) Lees ook deze verhalen van kiezers, en waarom ze stemmen op de partij waarop ze gaan stemmen. (+) En geloof commentator Hans Wansink nou: het heeft zin om te gaan stemmen. Blijf niet thuis.

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, en zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif hebben hun besprekingen in Zwitserland hervat. Gaat het lukken nog deze maand een vergelijk te vinden? En wat als dat niet lukt? Rob Vreeken schetst twee scenario's, correspondent Thomas Erdbrink sprak jonge Iraniërs die in Iran maar niet aan het werk komen (+).

Bij de Tweede Kamer aan de het Hofvijver hangen de vlaggen van de provincies aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen. Beeld anp
Bij de Tweede Kamer aan de het Hofvijver hangen de vlaggen van de provincies aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld anp
Ali, 29, studeerde ruimtevaarttechniek: 'Mensen kunnen nog rondkomen, maar het wordt steeds moeilijker.' Beeld Newsha Tavakolian
Ali, 29, studeerde ruimtevaarttechniek: 'Mensen kunnen nog rondkomen, maar het wordt steeds moeilijker.'Beeld Newsha Tavakolian

Bij de koffieautomaat

Napraten over de afgelopen campagne kan met Sheila Sitalsing, die bijvoorbeeld Rutte nog altijd de beste debater van het land vindt (+).

Jean-Pierre Geelen keek trouwens 'heel stout' niet naar het laatste debat gisteren, wel naar Jo Frost: Nanny on Tour op RTL 4 (+). Haar methode kreeg meteen al kritiek in Nederland: betere publiciteit kun je je niet wensen. Mocht u het verkiezingsdebat trouwens willen teruglezen: dat kan hier.

(tekst gaat door onder de video)

Het ziet er naar uit dat voor het eerst een topman van een bedrijf (de man heeft Stephen Schwarzmann, het bedrijf Blackstone) 1 miljard dollar aan loon opstrijkt. Ziet er zo uit: 1.000.000.000. Dat is dertig keer zoveel als het salaris van de bestbetaalde zakenbankier. Zelf vindt Schwarzmann het overigens een terecht bedrag.

Joseph Clancy wil een replica bouwen van het Witte Huis. Kost 8 miljoen dollar, maar dan heb je wel een plek waar je de geheime dienst kunt trainen alsof ze al aan het werk zijn. Die trainingen zijn nu op een parkeerplaats.

(tekst gaat door onder de cartoon)

Bliksem raakt de Willis Tower in Chicago op archiefbeeld. Blackstone zou de toren willen kopen. Beeld getty
Bliksem raakt de Willis Tower in Chicago op archiefbeeld. Blackstone zou de toren willen kopen.Beeld getty
De cartoon van Bas van der Schot van vandaag. Beeld Bas van der Schot
De cartoon van Bas van der Schot van vandaag.Beeld Bas van der Schot

Populair het afgelopen etmaal

- Een beetje econoom heeft de PvdA verlaten voor D66, over waarom economen zo dol zijn op D66.

- Schippers heeft geen recht van klagen, het commentaar over de 'krachten' die de VVD tegenwerken volgens minister Schippers.

- Ons liveblog over het laatste televisiedebat. 'Meneer Wilders, u wilt minder moslims. Ik wil minder terroristen.'

- Miljonair bekent per ongeluk drie moorden, over de onbedoelde bekentenis van Robert Durst.

- Staatsman Pechtold en permanente aanvaller Wilders, verwikkeld in een circusact, over het televisiedebat tussen PVV-leider Wilders en D66-leider Pechtold maandag.

Iedere ochtend op mobiel

Wilt u dit overzicht iedere ochtend rond 8 uur op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden