Woensdag 15 april: dit is vandaag belangrijk

Amsterdam stapt over op elektrische stadsbussen, Obama schrapt Cuba van terreurlijst en kun je eigenlijk wel goed en gezond eten voor 2,50 euro per dag? In een paar minuten het belangrijkste nieuws van vannacht en vandaag.

Just Fontein
null Beeld Raymond Rutting/De Volkskrant
Beeld Raymond Rutting/De Volkskrant

Terwijl u sliep...

...kondigde Amsterdam aan als eerste Nederlandse gemeente alle stadsbussen te vervangen door elektrische exemplaren.

...schrapte de Amerikaanse president Barack Obama Cuba van een lijst met 'terrorisme steunende staten'.

...werd door een plofkraak op een pinautomaat op treinstation Ede-Wageningen het treinverkeer een tijd stilgelegd.

...laaiden de gevechten tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger opnieuw op, ondanks nieuwe afspraken om het bestand tussen de twee partijen te versterken.

...maakte het Pentagon bekend dat het Amerikaanse leger op Hawaï de resten van 388 Amerikanen gaat opgraven die sneuvelden bij de aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Straks in het nieuws

10:00
De rechter doet uitspraak in een kort geding over voorgenomen politieacties tijdens de internationale cyberconferentie die deze week in Den Haag wordt gehouden. Ongeveer duizend politiemensen worden daar ingezet.

19:00
Debat over de status van de zorghervormingen. 'De verhuisdozen zijn goed overgekomen', zei verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn gisteren.

20:45
Champions League, NPO3. Kwartfinalisten Paris St. Germain en Barcelona kwamen elkaar ook al tegen in de groepsfase. Toen wonnen beide clubs één keer. Nu staat het bereiken van de halve finale op het spel.

Mustreads

- Reportage vanaf de velden van het Oekraïense dorp Petrapavloka, die vanwege het geweld lange tijd buiten bereik waren van Nederlandse experts die de rampplek van MH17 onderzoeken. Morgen kunnen ze er terecht. (+)

- De reconstructie van het mysterieuze faillissement van Emeritus BV, van oud-agente Rita Dorst. Dorst profiteerde van de marktwerking in de zorg, maar ineens had ze er genoeg van. Werknemers wachten op geld dat ze zou hebben weggesluisd. (+)

- Een interview met Ad Fransen, die eigenlijk Adolf Fransen heet. Dat mocht niemand weten. De naam in zijn paspoort hield hij angstvallig geheim, net als het SS-verleden van zijn vader en de nazi-sympathieën van zijn grootouders. Tot nu - want deze week verschijnt zijn boek Vaderskind. (+)

- De gisteren overleden Percy Sledge (1941-2015) werkte in een ziekenhuis, totdat een patiënt hem daar eens hoorde zingen en hem aanraadde een plaatje op te nemen. Hij was eigenlijk nooit van plan echt een professional in de muziek te worden. Het succes overviel hem en hij wist er niet echt raad mee. Maar When A Man Loves A Woman werd een wereldhit. (+)

(tekst loopt door na de playlist)

Vrouw verzamelt mais in een veld buiten het dorp Petropavlovka, hoewel er mijnen kunnen liggen. Beeld AFP
Vrouw verzamelt mais in een veld buiten het dorp Petropavlovka, hoewel er mijnen kunnen liggen.Beeld AFP

Bij de koffieautomaat

Een groep Amerikaanse uitvinders met de naam Cosmic Lifestyle Corporation wil zorgen voor wat luxe voor astronauten. Te beginnen met een futuristisch cocktailglas waarmee je in de ruimte kunt drinken zonder dat de vloeistof alle kanten op drijft. Op Kickstarter.com gaan de bedenkers met de digitale pet rond om dit glas met crowdsourcing verder te ontwikkelen. (+)

In hartje Peking met twee sportwagens, een rode Ferrari en een groene Lamborghini, voor de lol 160 kilometer per uur rijden en dan in een tunnel crashen - het is de laatste episode in een serie serieuze verkeersongelukken in de Chinese hoofdstad waarin rijke jongeren de hoofdrol spelen. (+)

Kun je gezond, lekker en duurzaam eten voor 2,50 euro per dag? Culinair journalist Loethe Olthuis en haar vriend probeerden het dertig dagen uit. En is dat eten dan eigenlijk nog gezond? En duurzaam? (+)

Vandaag ook de muziekbijlage van de Volkskrant. Popredacteur Robert van Gijssel zette alvast drie liedjes die u deze week zeker gehoord moet hebben op een rij in de Tracks van de Week (zie ook de Spotify-playlist).

(tekst loopt door na de cartoon)

null Beeld Cosmic Lifestyle Corporation
Beeld Cosmic Lifestyle Corporation
null Beeld Gummbah
Beeld Gummbah

Populair het afgelopen etmaal

- Steeds meer Nederlanders vangen thuis vluchteling op

- Gaskraan bij Loppersum dicht

- Flexwerker komt niet meer aan vaste baan

- Grass postuum: we gaan slaapwandelend WOIII tegemoet

Iedere ochtend op mobiel?

Wilt u dit overzicht iedere ochtend rond 8 uur op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden