Woensdag 1 april: dit is vandaag belangrijk

Na 31 jaar komt er een einde aan het melkquotum, Iran en het Westen praten nog een dag langer door en waarom zelfs mannen in Brazilië nieuwe borsten willen: alles om de dag goed te beginnen leest u hier.

De koeien van boer Ebbelaar in Westzaan rennen dansend en springend de wei in.Beeld anp

Terwijl u sliep...

...verlengden Iran en de westerse landen waarmee Iran praat over het nucleaire programma van het land de deadline voor de gesprekken met één dag. Er zou overeenkomst zijn over 'belangrijke thema's' voor een akoord.

...overleed de oudste vrouw ter wereld. De Japanse Misao Okawa overleed op 117-jarige leeftijd en was sinds februari 2013 de oudste vrouw en sinds augustus dat jaar de oudste levende mens ter wereld.

...werd bekend dat asielzoekerscentra uitpuilen met vluchtelingen die recht hebben op een woning maar die niet krijgen. Van de 25 duizend bewoners van Nederlandse asielzoekerscentra wacht meer dan de helft op een huis van de gemeente.

...bleek KLM drie piloten op één vlucht genoeg te vinden. Vier zijn op lange vluchten niet meer nodig. Een wel heel ongelukkig moment om met zo'n plan te komen, zeggen vervoers- en luchtvaartspecialisten.

...schaften Europese landen het melkquotum af. Dat kan leiden tot meer koeien. Wat er verder gaat gebeuren? Lees het hier (+).

Misao Okawa op archiefbeeld.Beeld epa

Straks in het nieuws

85 procent van de oppervlakte van een pakje sigaretten in India moet vanaf vandaag voorzien zijn van een gezondheidswaarschuwing. Tussen de 800 en 900 duizend Indiërs overlijden elk jaar aan de gevolgen van roken.

09.30 uur
Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert cijfers over jongeren en de arbeidsmarkt.

10.00 uur
Twee mensen die een alcoholslotprogramma opgelegd hebben gekregen, maar het slot niet hebben laten inbouwen eisen van CBR en de Staat dat ze hun rijbewijs terugkrijgen. De Raad van State verklaarde onlangs dat het alcoholslot niet meer mag worden opgelegd. De zaak dient in Den Haag.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

De vermeende opdrachtgever en uitvoerders van een gewelddadige roofoverval op een bejaard echtpaar in Amstelveen horen van de rechtbank in Amsterdam of en hoe lang ze de gevangenis in moeten. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden negen jaar cel tegen de ex-schoonzoon van de slachtoffers, die justitie beschouwt als opdrachtgever. De hoofdverdachte krijgt als het aan de officier ligt dezelfde straf.

12.45 uur
De rechtbank in Almelo velt een oordeel over twee mannen die begin december een conducteur en een machinist van de NS zwaar zouden hebben mishandeld. Het Openbaar Ministerie heeft forse straffen geëist.

Mustreads

In Brazilië nemen ook de mannen nieuwe borsten. Het land is wereldkamlioen plastische chirurgie, en opmerkelijk veel cliënten zijn mannelijk: een op de drie. 'Vroeger werden mannen gewaardeerd om hun geld, macht of sociale status. Nu willen vrouwen dat hun man er verzorgd uitziet.' (+)

Icaro Matsuo in de kapsalon in Sao Paulo waar hij werkt.Beeld Rafael Fabres

Peter Wakkie stapte plotseling op bij ABN Amro gisteren, nadat hij een vurig pleidooi had gehouden voor een hogere beloning aan de top. Drie uur nadat het interview verscheen in NRC Handelsblad maakte hij bekend op te stappen. Lees hier nog eens een profiel van Wakkie, een man met een scherpe geest, maar een zwakke antenne voor wat de mensen denken.

Hoe verder met de bank en de beursgang van de bank? Houd ABN Amro voorlopig maar in staatshanden, schrijft Pieter Klok in het commentaar van de Volkskrant.

Peter Wakkie.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

De campagne voor de Britse verkiezingen van 7 mei is losgebarsten. Wat meteen opvalt: alleen binnenlandse kwesties tellen. Onder Cameron verloor Londen alle aspiraties als wereldleider. Wie de campagne volgt, zou niet de indruk hebben dat de wereld een woeste tijd doormaakt van Oekraïne tot Iran en Irak. Buitenlandse thema's betekenen in Groot-Brittannië vooral: hoe beperken we het aantal immigranten en, in het verlengde daarvan, moet er een referendum komen om het lidmaatschap van de Europese Unie op te zeggen? (+)

Voor de deur van de ambtswoning van de Britse premier houdt een verslaggever foto's van Miliband (links) en Cameron op.Beeld getty

Bij de koffieautomaat

Met 2-0 won Oranje van Spanje, dat moet een lekker gevoel geven. Al was het een oefenwedstrijd, het is nooit zomaar een potje voetbal. Willem Vissers zag een speels, rustig, soms frivool, tot de rust aanvallend Nederlands elftal. De kritiek op bondscoach Hiddink zal niet verstommen, hij zal in elk geval even luwen.

Stefan de Vrij heeft net de 2-0 gescoord.Beeld anp

Het is goed gebruik dat in overheidsgebouwen een portret van ons staatshoofd hangt, maar het loopt nog niet echt storm met de drie portretten die van koning Willem-Alexander zijn verkocht. 46 portretten werden tot nu toe besteld, waarvan 16 door particulieren. Slechts dertig overheidsinstellingen hebben dus een staatsieportret aangeschaft. Opvallend is dat twee portretten relatief goed lopen en dat de derde achterblijft. Zowel de foto van Rineke Dijkstra als het schilderij van Femmy Otten zijn 21 keer aangeschaft. De pasteltekening die Iris van Dongen maakte van de koning, ging slechts vier keer over de toonbank.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Het portret van Rineke Dijkstra.Beeld Rineke Dijkstra / RVD
Het portret van Femmy Otten.Beeld Femmy Otten / RVD
Het portret van Iris van Dongen.Beeld Iris van Dongen / RVD

Het taalgebruik van Ronald Reagan verschraalde al tijdens zijn presidentschap op een manier die wetenschappers in verband brengen met de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit een analyse van de spontane antwoorden van Reagan op vragen van journalisten tijdens 46 persconferenties tussen 1981-1988. Reagan ging veel woorden gebruiken als 'nou', 'in principe' en 'eigenlijk'. Ook grossierde hij in nietszeggende aanduidingen als 'ding', 'zoiets' en 'iets'.

(tekst gaat verder onder de video)

Populair het afgelopen etmaal

- Humaan beleid UvA heeft geleid tot stinkende wond aan het Spui. UvA-studenten zijn bezorgd over de houding van het college van bestuur jegens de actievoerders. 'Elke vernieling wordt beloond met een debat.'

- Bewijs: opwarming aarde versterkt zichzelf. Bij een hogere temperatuur komen meer broeikasgassen als CO2 vrij in de atmosfeer, waardoor nog meer warmte wordt opgepot.

- Ruim 1300 meldingen over storm en stormschade. In Nederland zijn gisteren in totaal 1327 meldingen via het hulpdienstennetwerk P2000 uitgestuurd over de storm en stormschade.

- De column van Margriet Oostveen, die in Wageningen was. Hoe steeds meer Chinezen zich hier te pletter studeren. (+)

- 'IS, dat is een creatie van Amerika'. Weinig Koeweiti's komen er openlijk voor uit, maar er is in het steenrijke Golfstaatje wel degelijk sympathie voor IS. En als die groepering al bestreden moet worden, dan zeker niet door de VS. (+)

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Het bezette Maagdenhuis in Amsterdam.Beeld anp
Droogte in het zuidoosten van Australië.Beeld reuters
De cartoon van Bas van der Schot van vandaag.Beeld Bas van der Schot

Elke ochtend op mobiel

Wilt u dit overzicht elke ochtend op uw mobiele telefoon ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden