Nieuws

Woedende Indiase boeren bestormen het Rode Fort in oude stad van Delhi

Tienduizenden boze boeren zijn dinsdag met hun tractor naar het hart van de Indiase hoofdstad New Delhi gereden, waar zij het beroemde Rode Fort hebben bestormd, en hun vlaggen gehesen.

Sacha Kester
Demonstrerende boeren zwaaien met zwaarden en vlaggen voor het iconische Rode Fort in het hart van de oude stad van Delhi.  Beeld AFP
Demonstrerende boeren zwaaien met zwaarden en vlaggen voor het iconische Rode Fort in het hart van de oude stad van Delhi.Beeld AFP

De boeren bivakkeren al ruim twee maanden aan de rand van de stad, uit protest tegen de invoering van een aantal nieuwe wetten: ze zijn bang de macht te verliezen om over de prijs van hun eigen producten te onderhandelen, en overgeleverd te worden aan de nukken van grote inkopers. De stad mochten zij echter nooit in, maar deze dinsdag, op de Dag van de Republiek, kregen zij daar wel toestemming voor.

Tienduizenden boeren met baarden en tulbanden, de meesten van hen ook nog in dikke sjaals gewikkeld tegen de winterkou, trokken op hun tractoren en paarden New Delhi in. Demonstranten weken al snel af van de toegestane routes, en trokken op naar het centrum, waar het leger op deze nationale feestdag haar jaarlijkse parade zou houden – al was deze vanwege corona dit keer een stuk kleiner.

Boeren breken door politiebarricades heen.  Beeld AP
Boeren breken door politiebarricades heen.Beeld AP

De boeren braken door politiekordons heen, gebruikten hijskranen en touwen om wegversperringen open te breken, en dwongen agenten om zich terug te trekken. In het hart van de oude stad beklommen ze de muren van het iconische Rode Fort, dat stamt uit de 16de eeuw, en hesen de vlag van het sikh-geloof naast die van de nationale vlag. Veel boeren zijn afkomstig uit de Punjab (samen met deelstaat Haryana de ‘graanschuur’ van India), wat ook de plaats is waar de meeste sikhs van het land wonen.

Diljender Singh, een boer uit de Punjab, stond ’s middags op de muur van het Rode Fort, en vertelde tegen de Britse krant The Guardian dat zij al zes maanden demonstreerden, en de regering maar niet naar hen luisterde. ‘Onze voorouders hebben dit fort in het verleden meermaals aangevallen. Hiermee laten we de regering zien dat we dat weer kunnen doen als zij niet aan onze eisen tegemoet komen.’

Premier Narendra Modi, die de parade van het leger op slechts 2 kilometer afstand van de rellen stond te bekijken, is naar zijn huis gereden voordat het tot een confrontatie kon komen. De protesten van de boeren, een belangrijk deel van zijn electoraat, zijn een hoofdpijndossier voor hem.

Hij presenteerde de nieuwe wetten, die afgelopen zomer door het parlement werden gejaagd, als een grote verbetering: een hervorming van een sector die lijdt onder bureaucratie, inefficiëntie en verkwisting. De door de staat gereguleerde landbouwmarkt zou worden opengegooid, en boeren zouden daarmee meer vrijheid krijgen om hun producten te kunnen verkopen. Maar de boeren vrezen dat straks alle bescherming zal wegvallen, zoals minimumprijzen die de regering nu nog garandeert voor bijvoorbeeld tarwe en rijst.

Een boer hangt een vlag op de top van het Rode Fort.  Beeld Reuters
Een boer hangt een vlag op de top van het Rode Fort.Beeld Reuters

Het Hooggerechtshof heeft in december besloten dat de wetten voorlopig moeten worden opgeschort, en dat een bemiddelingscommissie aan een compromis moet werken. De boeren hebben hier echter geen vertrouwen in, omdat die commissie veel te veel op de hand van Modi zou zijn.

Lees ook

Vrijwel niemand kon de Indiase premier Narendra Modi afgelopen jaren stoppen. Maar de boeren die uit protest de toegangswegen tot New Delhi bivakkeren, komen een heel eind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden