Woede over ontwaarding guldenzegel

Gulden postzegels zijn ook gekocht als investering. Maar straks zijn ze evenveel waard als oud papier.

AMSTERDAM - Uit een houten kast trekt Marianne van Geelen (65) een dik album met Nederlandse postzegels. Ze runt de postzegelwinkel Parnassus in Amsterdam al 45 jaar met haar man Iwan (84). Ze opent de blauwe omslag met gouden randjes van het album. Pagina's vol Beatrixzegels, zomerzegels en kinderzegels komen voorbij. Bekende ontwerpers hebben decennialang de Nederlandse zegels vormgegeven, ze bieden een tijdsbeeld. Vandaar ook dat ze ook populair zijn bij buitenlandse verzamelaars.

Maar nu is het allemaal evenveel waard als oud papier. 'We hadden ze beter aan de paus kunnen verkopen, voor de witte rook', zegt Iwan.

De wereld van de filatelie is nog altijd niet bijgekomen van het besluit dat PostNL eind januari bekendmaakte dat per 1 november 2013 guldenzegels niet meer kunnen worden gebruikt voor het versturen van post. De marktwaarde van de guldenzegels daalt aanzienlijk door de maatregel. De zegels golden lange tijd niet alleen als verzameling, maar ook als investering. Vanaf 1977 bracht - toen nog staatsbedrijf - PTT postzegels voor onbepaalde tijd op de markt. Hierdoor golden de zegels ook als waardepapieren. Consumenten sloegen de postzegels op grote schaal in, als investering.

'Mensen voelen zich in de maling genomen', zegt Martijn Bulterman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH). Hij voert een groep verzamelaars en handelaars aan die het er niet bij willen laten zitten. Ze hebben een advocatenkantoor in de arm genomen en gaan volgende week in gesprek met PostNL.

'In de algemene voorwaarden van PostNL stond altijd dat de postzegels omgewisseld kunnen worden in eurozegels, wanneer ze ongeldig verklaard zouden worden', zegt Bulterman. Maar die regel is onlangs uit de algemene voorwaarden gehaald. Hij wil dat de zegels alsnog voor geldige zegels geruild kunnen worden.

PostNL heeft de guldenzegel afgeschreven, omdat er steeds minder gebruik van wordt gemaakt - in 2012 werd er nog voor zo'n 2 miljoen euro aan guldenzegels geplakt. De kosten om de zegels op fraude te controleren, staan daarmee niet in verhouding en dus wordt het volgens PostNL te duur.

De voorzitter vindt het 'heel logisch' dat er een keer een einde komt aan de betaling met de oude zegels. In veel andere eurolanden zijn de postzegels met de komst van de euro meteen afgeschaft. In Duitsland en Spanje konden de zegels worden geruild voor eurozegels. In Frankrijk kan nog altijd met de oude zegels worden betaald.

De collectie van verzamelaar Jack Weisselberger (61) daalt in waarde. Maar daar gaat het hem niet om. 'De guldenzegel is een wettig betaalmiddel. Dat kun je niet zomaar ongeldig verklaren.'

Voor Marianne en Iwan van Geelen heeft het afschaffen van de guldenzegel geen grote financiële gevolgen. Zij moeten het vooral hebben van hun bijzondere postzegels en van de buitenlandse exemplaren. 'Maar voor winkeliers die vooral in Nederlandse zegels van na 1977 handelen, is het rampzalig.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden