Satire

Woede over kruisiging Saoedisch vat olie

De Speld

De aankondiging van Saoedi-Arabië dat het een vat olie gaat kruisigen, heeft tot woedende reacties in de westerse wereld geleid. De Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben hun ambassadeur inmiddels teruggeroepen.

Een jong olievat. Beeld Io Cooman

De Saoedische regering verdenkt het vat olie van het drukken van de olieprijs. Het vat is nog maar een paar maanden oud. Ingewijden waarschuwen dat er de komende tijd waarschijnlijk nog veel meer jonge vaten aan het kruis worden genageld.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de voorgenomen kruisiging scherp veroordeeld: 'Het is een barbaarse schending van de handelsrechten. Dit vat olie heeft niemand iets misdaan. Wie de olieprijs probeert laag te houden, is geen misdadiger maar een ridder van de vrije handel.'

Universele rechten van het geld

De timing van de kruisiging is saillant, nu er net een Saoediër is aangesteld als voorzitter van het mensenrechtenpanel van de VN. President François Hollande van Frankrijk trekt die benoeming al openlijk in twijfel: 'De vraag is of je geloofwaardig de mensenrechten kunt verdedigen als je zo wreed omgaat met de universele rechten van het geld. Het een is niet los te zien van het ander.'

Amerika en Frankrijk dreigen alle banden met het Saoedische regime te verbreken. Ook andere landen twijfelen of ze kunnen blijven samenwerken. Nederland houdt zich vooralsnog op de vlakte. Een woordvoerder van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat Saoedi-Arabië 'altijd een ongemakkelijke bondgenoot is geweest'.

Het veroordeelde vat olie kan nog gratie krijgen van koning Salman. Lobbyisten van Shell en BP zijn een petitie begonnen om de koning onder de druk te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.