Woede op wielen beheerst de wegen

Boze vrachtwagenchauffeurs blokkeerden deze week de grensovergangen tussen Spanje en Frankrijk. Geen nectarine, perzik of pruim kwam erdoor. Het protest tegen de hoge dieselprijzen begon bij zelfstandige Spaanse truckers....

Katrijn de Ronde

In Italië zijn visliefhebbers het slachtoffer van stakingen. De op dieselolie varende vissersboten liggen al twee weken stil in de haven. De Italiaanse minister van Financiën heeft voorgesteld een ‘Robin Hood’-belasting te heffen op de profiteurs van de brandstofcrisis: de oliemaatschappijen. De extra inkomsten wil de regering gebruiken om de laagste inkomens te helpen.

De Nederlandse truckers zijn vooral boos over de voorgenomen accijnsverhoging per 1 juli. Ze willen zolang de brandstof zo duur is, diesel tanken met de Europese minimumaccijns van 30 cent per liter.

Minister Bos van Financiën heeft laten weten dat de geplande verhoging van 3 cent per liter gewoon doorgaat. De accijns wordt dan 40,63 cent per liter.

De buschauffeurs in het noorden van het land moeten intussen tijdens de spitsuren rijden, bepaalde de rechter dinsdag in Groningen. Het gebrek aan openbaar vervoer ontwricht de maatschappij met kleine beetjes vindt de rechter.

De oplossing voor dit conflict zal niet uit Den Haag komen. Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat wil immers geen extra geld toezeggen. De analyse van oud-minister en senator Klaas de Vries dat het kabinet de problemen bij het streekvervoer deels zelf heeft veroorzaakt, verandert daar niets aan.

In Japan trokken de energieministers van de G8 in Japan alvast de harde logische conclusie van de stijgende brandstofprijzen: het olietijdperk is voorbij. Het Westen moet leren leven met dure olie.

Katrijn de Ronde

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden