Woede om vrijlaten dader aanslag Lockerbie

Het nieuws leidde al eerder tot boze reacties. Maar toen Adbelbaset Al-Megrahi (57) donderdagmiddag daadwerkelijk een vliegtuigtrap beklom, werd de woede officieel (met video).

Het Witte Huis liet weten ‘ten diepste te betreuren’ dat de Libiër is vrijgelaten, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de vliegramp bij Lockerbie. Op 21 december 1988 stortte Pan Am vlucht 103 neer na een explosie. Hierbij kwamen 270 mensen om het leven, merendeels Amerikanen.

Prostaatkanker

Nog geen tweeënhalf uur voor de Amerikaanse reactie had de Schotse minister van Justitie Al-Megrahi’s vrijlating op humanitaire gronden bekendgemaakt. Volgens Kenny MacAskill heeft Al-Megrahi naar inschatting van zijn artsen nog drie maanden te leven. Hij lijdt aan een agressieve vorm van prostaatkanker, die niet meer reageert op behandelingen.

Ex-geheim agent Al-Megrahi, die gisteravond landde in Libië, heeft 8 jaar van zijn levenslange straf uitgezeten. Hij werd in 2001 veroordeeld door Schotse rechters in het Nederlandse Kamp Zeist.

Tot op de dag van vandaag zijn er, met name in Europa, twijfels of Al-Megrahi wel de dader was van de bloedigste aanslag die ooit op Britse bodem is gepleegd. De man die gisteren met een stok, een pet en bedekt gezicht naar het vliegtuig strompelde, heeft zelf altijd zijn onschuld volgehouden.

Tekst loopt door onder video

]]>

Vraagtekens

Er rezen steeds meer vraagtekens over de deugdelijkheid van zijn veroordeling. Een Schotse herzieningscommissie oordeelde in 2007, na drie jaar onderzoek, dat er zes redenen waren om aan te nemen dat er een rechterlijke dwaling in het spel was. Al-Megrahi kreeg daarom opnieuw het recht in hoger beroep te gaan, een zaak die vanwege zijn vrijlating niet meer zal dienen.

Zijn veroordeling steunde zwaar op de getuigenis van Tony Gauci, een winkelier die Al-Megrahi op Malta de kleding zou hebben verkocht waarin de bom was verstopt. Gauci wees de Libiër tussen diverse anderen aan tijdens een identificatiesessie.

Later bleek dat hij de foto van Al-Megrahi kort daarvoor in een artikel had gezien. Volgens de advocaten van de veroordeelde heeft Gauci miljoenen dollars ontvangen voor zijn getuigenis.

Geen medelijden

Diverse nabestaanden van Britse slachtoffers zeggen daarom te kunnen leven met de vrijlating. Maar oppositieleider David Cameron noemde de actie ‘volslagen onzinnig’. Cameron: ‘Deze man is veroordeeld voor het vermoorden van 270 mensen. Hij toonde geen medelijden met hen. Zij mochten niet naar huis om daar in hun eigen bed te sterven in het bijzijn van familieleden.’

Minister MacAskill noemde dat echter ‘geen reden om hem en zijn familie onze compassie te onthouden in zijn laatste dagen’.

Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.