Woede om inval bij krant Kenia

Gemaskerde en gewapende mannen hebben in de nacht van woensdag op donderdag de kantoren bestormd van The Standard, een van de grootste mediabedrijven in Kenia....

Van onze correspondent Kees Broere

Eerder deze week zijn drie journalisten van The Standard opgepakt. Zij hadden bericht over een geheime ontmoeting die zou hebben plaatsgevonden tussen president Mwai Kibaki en een van de leiders van de oppositie, Kalonzo Musyoka. De Keniaanse regering ligt momenteel door tal van corruptieschandalen zwaar onder vuur.

In Kenia, maar ook daarbuiten is geprotesteerd tegen de actie. Meer dan duizend demonstranten verzamelden zich bij het gebouw van de krant en riepen leuzen tegen het bewind van Kibaki.

Het in de VS gevestigde Comité ter Bescherming van Journalisten noemde de inval ‘schandelijk’ en ‘dictatoriaal’. Reporters without Borders, in Parijs, zei dat de ‘brute’ inval onacceptabel was en ‘een democratie onwaardig’.

Onder de vorige president, Daniel arap Moi, kwamen aanvallen op de pers met regelmaat voor. De afgelopen jaren echter is de persvrijheid aanzienlijk toegenomen. The Standard is Kenia’s op een na grootste krant. KTN geldt met name door zijn nieuwsprogramma’s als een kwaliteitszender.

Mutahi Kagwe, de minister van Informatie, zei donderdag niet van de inval op de hoogte te zijn geweest. ‘Het ministerie dat ik leid, heeft niet tot deze actie bevolen’, zei hij. ‘Daartoe hebben we het mandaat niet.’ Onlangs is bericht dat Kagwe het parlement striktere perswetten wil voorleggen.

Het hoofd van de Keniaanse politie, Hussein Ali, zei vanuit het buitenland ‘geschokt’ te zijn door de bestorming van de kantoren van The Standard. Ali staat bekend als een relatief neutraal opererend wetsdienaar. De leider van de oppositie, Uhuru Kenyatta, sprak van ‘de droevigste dag voor Kenia’.

Volgens ooggetuigen is de bestorming uitgevoerd door elite-troepen. Kort na middernacht kwamen zij, in auto’s zonder nummerplaten, bij de kantoren van The Standard aan. Bewakers van het gebouw werden tegen de grond gedrukt. Bij de drukpers zijn vernielingen aangericht. De gehele oplage van de krant is in brand gestoken.

Vorige week sloot de politie de kantoren van het weekblad The Citizen, na publicatie van een artikel over de zwakke gezondheid van president Kibaki. De woordvoerder van de regering, Alfred Mutua, bracht begin deze week een uiterst felle brief naar buiten, met regeringsklachten over vermeend misbruik van de persvrijheid.

De directeur van The Standard, Tom Mshindi, heeft de actie fel veroordeeld. Hij sprak van een volstrekt onnodige daad, die het imago van Kenia schaadt. Zijn verklaring kwam overigens naar buiten dankzij de website van The Standard, die donderdag nog gewoon in de lucht was.

De Keniaanse pers heeft de afgelopen weken uitvoerig bericht over corruptiezaken die de regering-Kibaki in ernstige verlegenheid hebben gebracht. Mede onder druk van de publieke opinie heeft president Kibaki enkele van zijn bewindslieden ontslagen of op non-actief gezet. Van een effectief opererend ministersteam is al enige tijd geen sprake meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden