Woede om ecotax groene stroom

Consumenten- en milieu-organisaties zijn woedend over het plan van het kabinet om het fiscale voordeel voor groene stroom te schrappen....

Tot nu toe is stroom die is opgewekt door zonne- en windenergie vrijgesteld van die ecotax. Voor de ruim één miljoen consumenten die van groene stroom gebruik maken verdwijnt de vrijstelling voor de helft. Dat betekent dat ze drie eurocent per kilowatt-uur moeten gaan betalen. Voor bedrijven verdwijnt de vrijstelling helemaal.

Het kabinet heeft hiertoe besloten omdat 80 procent van de groene stroom in Nederland wordt geïmporteerd. Het zijn dus vooral buitenlandse bedrijven die profiteren van het feit dat het gebruik van groene stroom in Nederland fiscaal voordelig is. Tegelijkertijd stagneert de productie van groene stroom in Nederland. Het kabinet wil het bouwen van groene stroominstallaties in Nederland met subsidies bevorderen.

Oppositiepartij PvdA reageerde vrijdag fel. PvdA-woordvoerder Crone laat in een reactie weten 'woedend' te zijn over het kabinetsplan. 'Het kan niet zo zijn dat milieuvriendelijk gedrag wordt gestraft en milieuonvriendelijk gedrag beloond.' De PvdA wil dat het kabinet maatregelen neemt om te verhinderen dat consumenten die groene stroom gebruiken, erop achteruit gaan.

De Consumentenbond vindt dat het kabinet ongeoorloofd handelt met het besluit over groene stroom. 'Eerst worden ruim een miljoen huishoudens binnengehaald met aanbiedingen. Daarna moeten ze ineens extra betalen', kritiseerde een woordvoerder vrijdag. Hij verwacht dat consumenten minstens honderd euro per jaar duurder uit zijn.

Volgens een woordvoerder van stroombedrijf Nuon is het koffiedik kijken of groene-stroomklanten nu zullen afhaken. 'De echte natuurliefhebber zal wel blijven, mensen die het om het financiële voordeel hebben gedaan, zullen wellicht bedanken', aldus een woordvoerder van het energiebedrijf.

Milieuorganisatie Greenpeace is woedend over het kabinetsbesluit. 'Een zeer slechte maatregel. Dit zaagt de poten onder het hele energiebeleid vandaan', aldus een medewerkster van de organisatie op de VN-top in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. Greenpeace neemt het milieubeleid van dit kabinet niet langer serieus. 'Ze diskwalificeren zich enorm', aldus de medewerkster. Ze hekelt ook staatssecretaris Van Geel van Milieu die bij de VN-top het voorgestelde milieudoel niet haalbaar vond.

'We waren juist verrast door de grote vraag naar deze milieuvriendelijke energie. Dit kabinetsvoorstel zal de vraag zeker niet stimuleren'. Klanten kunnen straks nog wel korting krijgen bij internetbedrijf UnitedConsumers. 'Het succes van schone energie en de liberalisering van de stroommarkt in Nederland kan en mag dit kabinet niet om zeep helpen', zegt ir. Bas Poell, directeur van UnitedConsumers. UnitedConsumers vertegenwoordigt 67 duizend consumenten en levert sinds 2002 groene stroom met een korting tot ruim honderd euro per jaar aan zevenduizend klanten. Doordat het bedrijf via internet opereert, houdt het de kosten laag. Het sluist deze besparingen door naar de klant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden