Woede om dood 'schat van India'

Na de crematie van de verkrachte studente 'Amanat' braken overal in India rellen uit. Het besef groeit dat de positie van vrouwen in geen ander land zo slecht is.

AMSTERDAM - De 23-jarige vrouw die vrijdag overleed aan de gevolgen van een gewelddadige groepsverkrachting, is zondag in de Indiase hoofdstad New Delhi gecremeerd. De volkswoede over de zaak houdt aan. Op meerdere plaatsen in India kwam het dit weekeinde opnieuw tot massale demonstraties. In de media is een hevig debat losgebarsten over de positie van de vrouw in India.

De studente fysiotherapie, die in de media het pseudoniem Amanat (schat) heeft gekregen, werd vorige week in een bus in New Delhi verkracht en met een ijzeren staaf mishandeld door een groep dronken mannen. Ze raakte zwaargewond. De politie heeft zes mannen gearresteerd, onder wie de chauffeur van de bus. Het incident veroorzaakte volkswoede en rellen in New Delhi en andere steden.

De autoriteiten sloten zaterdag na bekendmaking van de dood van de vrouw een groot deel van het centrum van New Delhi af om nieuwe rellen te voorkomen. Samenscholingen van meer dan vijf mensen werden verboden. Metrostations werden afgesloten en de bevolking werd opgeroepen niet naar het centrum te komen. Premier Manmohan Singh riep op tot kalmte.

In New Delhi kwam het zaterdag toch tot een grote betoging. Later hielden duizenden mensen wakes met kaarsen. De manifestaties worden georganiseerd via sociale media, vooral door jongeren uit de middenklasse. Zij verzamelen zich onder meer bij het Jantar Mantar-observatorium, waar de autoriteiten demonstraties gedogen.

Het lichaam van de vrouw kwam zondagochtend vanuit Singapore in New Delhi aan. Zij was er woensdag per vliegtuig naartoe gebracht voor behandeling in een kliniek voor orgaantransplantatie, maar overleed aan orgaanfalen. De uitvaart was zondag op verzoek van de familie besloten, maar meerdere politici waren aanwezig om steun te betuigen.

De zes verdachten zijn inmiddels beschuldigd van moord, zo maakte de politie van New Delhi zaterdag bekend. Zij kunnen de doodstraf krijgen. Veel demonstranten roepen tijdens de betogingen ook om de doodstraf, maar die wordt in India zelden toegepast.

De demonstranten zijn ook woedend op de regering. Hoewel premier Singh meteen een commissie heeft ingesteld om het sneller en strenger straffen van verkrachters mogelijk te maken, krijgt hij het verwijt te laks te reageren en bezorgder te zijn over de veiligheid van de regering dan over die van de vrouwen van New Delhi.

De verkrachtingszaak heeft geleid tot heftig debat in kranten en sociale media. Zij heeft veel Indiërs duidelijk gemaakt dat de positie van de vrouw in India een ernstig probleem is, al is de leider van de regerende Congrespartij een vrouw (Sonia Gandhi), zijn er talloze vrouwelijke iconen in zakenwereld en sport, en spelen vrouwen een steeds belangrijker rol op de arbeidsmarkt.

Seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes is in India aan de orde van de dag. Van de 256.329 geweldsmisdrijven die vorig jaar blijkens officiële cijfers in India werden gepleegd, waren er bijna 229.000 gericht tegen vrouwen.

Volgens het National Crime Records Bureau werden er in 2011 ruim 24 duizend verkrachtingszaken geregistreerd - 9,2 procent meer dan het jaar ervoor. Het ware aantal verkrachtingen bedraagt zeker een veelvoud daarvan. Veel gevallen worden niet aangegeven, daarbij zijn veroordelingen schaars.

Vooral kasteloze vrouwen en vrouwen uit lagere kasten worden slachtoffer. Vorige week pleegde een meisje uit Punjab zelfmoord omdat de politie niets deed tegen de mannen die haar hadden verkracht. Soms zijn politieagenten ook daders. Zo werd in 2011 in Chattisgargh een lerares uit de etnische minderheid van Adivasi tijdens haar hechtenis verkracht.

Het seksueel geweld tegen vrouwen weerspiegelt hun algehele ondergeschikte positie in India. Volgens recent onderzoek van de juridische nieuwsdienst TrustLaw is India voor vrouwen het slechtste land ter wereld om te leven, met massale kinderhuwelijken, ontvoeringen, 'eremoorden', martelingen, prostitutie en vrouwenhandel.

De treurige positie van vrouwen blijkt nog het duidelijkst uit het feit dat er blijkens onderzoek in elk geboortejaar meer dan 2 miljoen vrouwen 'ontbreken'. Ouders hebben liever jongens dan meisjes, onder meer wegens de hoge kosten van een bruidsschat, en meisjes worden massaal geaborteerd of na de geboorte omgebracht.

De verkrachtingszaak in New Delhi is in dat licht in korte tijd uitgegroeid tot een symbool. Zelfs Bollywood-sterren gaan mee in het debat. 'Het spijt me zo dat ik een man ben', zei Shah Rukh Khan zaterdag. Volgens de Indiase superster 'staat verkrachting voor wat onze cultuur en maatschappij van seksualiteit hebben gemaakt'.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep zondag de Indiase regering op seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden