Woede na bezoek Aoun aan Syrië

Libanees-christelijke leider voltooit transformatie tot bondgenoot van Damascus...

Van onze correspondent Ferry Biedermann

Beiroet Een bezoek van een toonaangevende Libanees-christelijke leider aan Damascus heeft geleid tot felle politieke woordenwisselingen, onbegrip en woede in Beiroet. Michel Aoun, voormalig legercommandant en vroeger een van de belangrijkste tegenstanders van Syrië, voltooit met de visite zijn transformatie tot bondgenoot van Damascus en van de pro-Syrische Hezbollah.

De critici van Aoun zien het bezoek en de gesprekken met de Syrische president Bashar Assad als een bewijs van het opportunisme van de voormalige generaal. Hij leidde in 1989 een opstand tegen de Syriërs die aan honderden Libanezen het leven kostte. Aoun en zijn aanhangers zeggen echter dat het bezoek bijdraagt aan de verzoening en dat de problemen met Damascus stopten met de terugtrekking van de Syrische troepen in 2005.

Het bezoek komt tegen de achtergrond van voortdurende spanningen tussen Libanon en Syrië en tussen de anti- en pro-Syrische blokken in Libanon. Aoun heeft zich verbonden met Hezbollah en andere pro-Syrische groepen die hopen de huidige anti-Syrische meerderheid te verslaan in de verkiezingen van volgend jaar.

Volgens Samir Geagea, een christelijke rivaal van Aoun, besprak de voormalige generaal in Damascus vooral de tactiek om de verkiezingen te winnen met intimidatie. ‘Iran zorgt voor het geld en Syrië voor de wapens, de mensen en meer’, zei Geagea. In Damascus zei Aoun dat de deelname van een deel van de christelijke gemeenschap in het anti-Syrische blok, ‘een vergissing’ was die hij wilde corrigeren. Hij zei de uitstaande problemen tussen de twee landen te willen bespreken, zoals, diplomatieke relaties, het bepalen van de grenzen en de kwestie van Libanese politieke gevangenen die nog in Syrië worden vastgehouden.

Maar in een zeldzame terechtwijzing waarschuwde de Libanese president, Michel Suleiman, dat alleen hij voor het hele land kan spreken in de betrekkingen met andere staten.

Veel Libanezen zijn nog bitter over de vroegere Syrische overheersing en houden Damascus verantwoordelijk voor de moord in 2005 op de voormalige premier Rafik Hariri. De anti-Syrische meerderheid beschuldigt Damascus ook van betrokkenheid bij een reeks aanslagen en andere geweld dat het land sinds 2005 heeft gedestabiliseerd.

In mei kwam het nog tot hevige gevechten tussen Hezbollah en anti-Syrische groepen. Het anti-Syrische blok vreest dat Syrië via de bondgenoten in het land probeert de vroegere invloed terug te winnen. Walid Jumblatt, de leider van de Druzen, heeft gezegd dat een verkiezingsoverwinning voor Hezbollah en Aoun gelijkstaat aan het herstel van de Syrische hegemonie. Aoun heeft zich een uitgesproken vijand getoond van de door Saoedi-Arabië gesteunde soennitische Future-beweging die het belangrijkste element vormt in het anti-Syrische blok.

Hij heeft er de voorkeur aan gegeven zich te verbinden met de sjiieten van Hezbollah. Volgens sommige analisten willen Aoun en de zijnen een alliantie van minderheden, tussen christenen, sjiieten en de in Syrië regerende Alawieten. Syrië aan de andere kant heeft belang bij het bezoek van Aoun om aan te tonen dat het niet slechts gelieerd is met Hezbollah in het buurland.

Damascus probeert hard om het internationale isolement te doorbreken dat deels werd opgelegd vanwege de politiek in Libanon. Het slaagt daar de laatste tijd steeds beter in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden