Woede in België over gratieverlening door koning Filip

De Belgische koning Filip dreigt zijn genaderecht te verliezen. Er is ophef ontstaan over de onthulling van het televisie-programma Royalty dat hij al elf keer gratie heeft verleend, voornamelijk aan verkeersovertreders.

BRUSSEL - Volgens de Vlaamse politiek schaadt de koning de verkeersveiligheid met zijn gratieverleningen. De minister van Justitie heeft de genadeverzoeken tijdelijk opgeschort.

Koning Filip heeft sinds zijn aantreden, in juli dit jaar, elf keer gratie verleend. Dat is heel wat minder dan zijn vader Albert II, die in 2012 nog 53 verzoeken goedkeurde. Toch is het te veel, vindt een groot aantal Vlaamse politici. Zij noemen het koninklijke genaderecht een 'middeleeuwse praktijk' en een 'achterhaald ritueel'.

De grootste verontwaardiging ontstond toen bleek dat Filip vooral gratie heeft verleend aan verkeersovertreders. België kampt met het hoogste aantal verkeersdoden van West-Europa en gaat tot het uiterste om er iets aan te doen. Dus wordt 'verkeerscriminelen', in de woorden van oppositiepartij N-VA, geen strafvermindering gegund.

'Wij begrijpen de koning niet', zei Paul Vande Walle, voorzitter van de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen. 'Dit is een volledig fout signaal.' Volgens het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, dat nu juist extra actief campagne voert, 'ondergraaft de koning de inspanningen voor verkeersveiligheid'.

In werkelijkheid valt Filip weinig te verwijten. Gratieverzoeken worden in België behandeld door het ministerie van Justitie, dat ze slechts voor ondertekening naar de koning stuurt. Maar in het weinig koningsgezinde Vlaanderen is Filip al snel de zondebok. In Wallonië leidden de gratieverleningen ook tot ophef, maar daar werd de verantwoordelijkheid bij de (Vlaamse) minister van Justitie gelegd.

Die minister kondigde maandag aan dat ze geen gratieverzoeken meer behandelt tot de verkiezingen van mei 2014. In de tussentijd kan het parlement het debat over de koninklijke gratie voeren. De Vlaamse partijen zijn voor afschaffing van het genaderecht, de Franstalige partijen vinden dat het geen prioriteit heeft.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden