Woede en ontzetting over doodschieten ontsnapte lynx in Wales: 'Optreden was geboden'

In het Verenigd Koninkrijk is met woede en ontzetting gereageerd op een beslissing van een Welshe gemeente om een lynx vanwege 'de openbare veiligheid' dood te schieten.

Patrick van IJzendoorn
Lillith de lynx. Beeld Borth Wild Animal Kingdom/PA
Lillith de lynx.Beeld Borth Wild Animal Kingdom/PA

Het anderhalf jaar oude dier, Lillith, was ontsnapt uit een kleine dierentuin. Hoewel er geen gevallen bekend zijn waar lynxen mensen aanvallen, waren burgers nabij Aberystwyth bang. 'Optreden was geboden,' verklaarde de schutter Andrew Venables, die niet overwogen heeft om het dier met een pijl te verdoven. De eigenaren van het dier hebben 'totaal onthutst' gereageerd.

De speurtocht naar de vermiste Euraziatische lynx heeft de afgelopen twee weken veel aandacht gekregen in de Britse pers. Lillith was tijdens het jagen op een vogel over een hek van de Borth Wild Animal Kingdom gesprongen, om vervolgens niet meer terug te keren. Volgens de eigenaren van de kleine dierentuin, waar kinderen kunnen kennismaken met wilde dieren, leverde de lynx geen gevaar op, al kan het dier van zich afbijten wanneer het zich bedreigd voelt, wat voor de meeste dieren geldt. In Duitsland en Zuid-Europese landen lopen deze dieren vrij rond.

'Op menselijke wijze te vernietigen'

De gemeente Ceredigion besloot het zekere voor het onzekere te nemen door een schutter in te schakelen om het katachtige roofdier, met de kenmerkende bakkebaarden, 'op menselijke wijze te vernietigen'. Het gebied is populair bij toeristen en de angst was dat zij weg zouden blijven. Volgens Tracey Tweedy, mede-eigenaresse van de dierentuin, speelde er nog een ander motief mee. 'De gemeente stond onder druk van de Welshe regering, die op zijn beurt door de National Sheep Association was gemaand om de lynx te doden', beweerde ze op Facebook.

George Monbiot, een bekende natuurbeschermer, reageerde verontwaardigd over het handelen van de autoriteiten. 'Wat is dit voor een onzin, dat een lynx een gevaar vormt? Ik heb geen geval kunnen vinden van een lynx die een mens aanvalt. Het zijn extreem voorzichtige en schuwe dieren. Een goudvis is gevaarlijker.' Op Twitter regende het boze reacties. 'Je loopt in Wales door de gaten in het wegdek meer kans om te overlijden door een auto-ongeluk,' meldde Sean Toms. 'Wat een afschuwelijke gemeente', reageerde de prominente politicus Douglas Carswell.

'Een van de mooiste katten op aarde'

Het komt vaker voor dat een lynx, die muizen, konijnen en hazen vangt, ontsnapt. In de zomer van 2016 was Flaviu, een Karpathische lynx, weggelopen uit Dartmoor Zoological Park. Na een zoektocht waarbij een helikopter en een drone werden ingezet werd het dier levend en wel gevangen. In Schotland leven juist plannen om lynxen, die dertienhonderd jaar geleden waren uitgestorven op de Britse eilanden, te herintroduceren. 'De lynx is een van de meest raadselachtige, mooiste katten op aarde', beweerde Paul O'Donoghue, adviseur van de lynxen-stichting, in The Daily Telegraph. In Wales wordt daar anders over gedacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden