Woede en onbegrip over lichte straf Stanford-student voor aanranding

In de VS is met boosheid gereageerd op de straf van slechts zes maanden die een student van de prestigieuze Stanford-universiteit heeft gekregen voor aanranding en poging tot verkrachting van een bewusteloze vrouw. Ruim 200 duizend inwoners van Californië hebben een petitie ondertekend om de rechter af te zetten. Maar de vader van student Brock Turner vindt de straf veel te hoog voor de 'twintig minuten actie' die zijn zoon heeft gehad.

Brock Turner komt met zijn moeder aan bij de rechtbank in Palo Alto.Beeld AP

De brief van de vader, waarin hij het gedrag van zijn zoon afdoet als een licht vergrijp, én de motivering van de rechter hebben tot veel verontwaardiging geleid op vooral sociale media maar ook in het Congres.

Zwarte Amerikanen vragen zich af hoe zwaar de straf zou zijn geweest als de dader een zwarte student was. En vrouwen reageren verbijsterd en kwaad. Turner kan bij goed gedrag al na drie maanden weer vrij zijn. 'Een gevangenisstraf zou een te grote invloed op hem hebben', verdedigde rechter Aaron Persky de opvallend lichte straf die hij de topzwemmer uit Ohio oplegde. 'Ik denk niet dat hij een gevaar zal vormen voor anderen.'

De 20-jarige Turner, die genoemd werd als een toekomstige Olympische zwemmer, werd donderdag in Palo Alto veroordeeld tot een half jaar en drie jaar voorwaardelijk. Het OM had zes jaar geëist. De maximale straf die hij kon krijgen was tien tot 14 jaar cel. De student vergreep zich in januari 2015 op de campus aan de 23-jarige vrouw na een feestje van een studentensociëteit.

Meevaller

Volgens ooggetuigen vertrok het tweetal 's nachts en in dronken toestand. Kort daarna zagen twee studenten hoe Turner achter een vuilcontainer de vrouw probeerde te misbruiken. Het slachtoffer, geen studente van Stanford, bewoog niet: tegen de politie zei ze later dat ze vier glazen whisky ophad voordat ze naar het feest ging, waar ze veel wodka had gedronken. Turner probeerde hierop te vluchten, maar hij werd door de studenten gepakt.

De veelbelovende zwemmer, wiens team tot de tien beste van de VS behoort, werd aanvankelijk aangeklaagd voor verkrachting en aanranding. In oktober besloot het OM, tot woede van het slachtoffer en haar familie, de aanklacht wegens verkrachting te laten vallen. In maart dit jaar werd de student door een jury onder andere schuldig bevonden aan aanranding met de bedoeling een bewusteloze vrouw te verkrachten.

Maar vorige week, nadat de vader in zijn omstreden brief de rechter om clementie had gevraagd, had Turner opnieuw een grote meevaller. De rechter zei dat een lichte straf op zijn plaats was, gezien Turners jonge leeftijd én het feit dat hij geen strafblad had. Wel moet hij zich laten registreren als een seksovertreder, wat hem de rest van zijn leven zal achtervolgen. Opvallend in de zaak was ook dat de officiële politiefoto van zijn arrestatie nooit werd vrijgegeven. Pas afgelopen maandag, anderhalf jaar na de aanhouding, gaven de autoriteiten de foto vrij.

Trauma

In zijn brief aan de rechter wees de vader erop dat zijn zoon al hard genoeg was gestraft. Turner heeft Stanford na zijn arrestatie verlaten en zijn zwemloopbaan is voorbij. 'Hij zal nooit meer het leven hebben waarvan hij droomde en waarvoor hij zo hard heeft gewerkt', schreef de vader. 'Het is een grote prijs die hij moet betalen voor de twintig minuten actie in zijn leven van twintig jaar.' De vader vond een voorwaardelijke straf voldoende.

Openbaar aanklager Jeff Rosen reageerde teleurgesteld op de lichte straf. 'De straf staat niet in verhouding tot de misdaad', aldus Rosen. 'Met deze veroordeling wordt geen rekening gehouden met hoe zwaar dit vergrijp was en met het trauma dat het slachtoffer heeft opgelopen. Verkrachting op de campus is niet anders dan verkrachting buiten de universiteit. Verkrachting is verkrachting.'

Toch vindt Rosen niet dat de rechter moet worden afgezet. Dit is mogelijk in Californië, mits er genoeg handtekeningen worden opgehaald. De actie om de rechter aan te pakken, is begonnen door een hoogleraar recht van Stanford. Ook Congresleden bekritiseerden de lichte straf. 'Met zo'n korte straf geef je een verkeerd signaal af', aldus de Democratische senator Kirsten Gillibrand.

Afgedankt

Het slachtoffer, afkomstig uit het vlakbij gelegen Palo Alto, zei in een verklaring die voor de rechter werd voorgelezen dat ze voor het leven is getekend. 'Mijn onafhankelijkheid, plezier en het stabiele leven dat ik leidde, is aangetast', aldus de vrouw. 'Ik heb mij afgesloten, ik voel mij afgedankt, ik was boos, moe, geïrriteerd en ik voel mij leeg. Ik wilde mijn lichaam afdoen, als een jas, en bij al het andere achterlaten in het ziekenhuis. '

De vrouw, wier identiteit niet bekend is gemaakt, kwam pas uren na de misdaad weer bij bewustzijn. Het enige wat ze zich kon herinneren was dat ze wakker werd in het ziekenhuis in San Jose.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden