Woede- en andere explosies

Marcel van Dam is ruim negen jaar VARA-voorzitter en nog weet hij niet hoe tv werkt. Toen Nova zijn vertrek voorzag van de inleidende woorden 'het lijkt op een vlucht' (Tom Egbers) werd hij boos: hij vond die woorden illustratief voor de 'ziekelijke sfeer in Hilversum'....

In de studio beet hij Maartje van Weegen op Socratische wijze toe: 'Jullie met je tekst lijkt op een vlucht. Pfff. Dan ben je toch gek?'

Wie is er gek? Weet Van Dam na negen jaar voorzitterschap nog niet dat ze bij de tv teksten scherp aanzetten, ter voorkoming dat de kijker wegzapt? Misschien denkt hij nog altijd dat zo'n objectief/informatieve rubriek als Nova alleen feiten opdist. Dat zal toch niet? Hij zal toch wel eens eerder naar Nova hebben gekeken? Daarin zit nota bene zijn eigen VARA!

Ik had donderdagavond zo graag gezien dat de VARA-elementen de presentatiebeurt hadden. Witteman, Meurders. Zouden die dezelfde inleidende woorden hebben gesproken? En zou Van Dam dan live, als laatste beleidsdaad, ontslagen hebben aangezegd?

Marcel van Dam is ruim negen jaar VARA-voorzitter en hij weet perfect hoe televisie werkt!. Hij was niet boos op Egbers en Van Weegen, vindt dezen ook niet gek, hij deed maar alsof. Van Dam kan heel goed acteren en weet dat het daar om draait bij tv. God, wat was die vaak nep-boos op tv. Een half jaartje geleden, toen hij zogenaamd 'belubberd' was door zijn collega van Veronica! Ik dacht toen: die Van Dam moet onmiddellijk een Socratische advocaat in Pleidooi worden.

Helaas, hij gaat naar Den Haag om per lobby en advies het publieke bestel tot explosie te brengen. Als dat lukt heeft hij een pracht van een tv-carrière. Die begon tenslotte met die explosie van de Exota-fles.

Zelf laat ik het eerste jaar van mijn tv-carrière bij deze exploderen.

Marcel van Lieshout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden