Woede bij VVD over zorgpremie

'Nivellerender dan Den Uyl.' Met die woorden zette VVD-coryfee Hans Wiegel woensdag de discussie over de ziektekostenpremie op scherp. Vooralsnog houdt de partijtop de poot stijf.

DEN HAAG - Slechts twee dagen na de presentatie van het regeerakkoord is er in brede kring, maar met name bij de VVD, grote onrust ontstaan over de verhoging van de ziektekostenpremies voor de hogere inkomens. Tweeverdieners met goede salarissen leveren vanaf 2014 vele honderden euro's netto per maand in. De partij wordt bestookt door verontruste en soms woedende leden. Ook de zorgverzekeraars krijgen veel vragen.

VVD-coryfee Wiegel plakte woensdag een stempel op het kabinet dat voorlopig de beeldvorming bepaalt: 'Nivellerender dan Den Uyl.' Hij leidde de storm van verontwaardiging in die daarna op gang kwam onder VVD-kiezers op de sociale media. En in het land: de Kamerfractie, het partijbureau en de voorzitters van de VVD-Kamercentrales worden bedolven onder de bezorgde reacties. Veel VVD'ers menen dat in de coalitieonderhandelingen te veel is toegegeven aan de PvdA. 'De VVD is een rood bolwerk geworden', wordt geklaagd op de VVD-website. Zoals Jos van der Vorst, voorzitter van de Gelderse Kamercentrale het zegt: 'Nivelleren, daar houden VVD'ers niet van.'

De voltallige raadsfractie van de VVD in het Brabantse Schijndel stuurde een brief op poten aan het partijbestuur. 'De niet-werkende Nederlander gaat in deze plannen vooruit terwijl de ruggengraat van Nederland, de werkende burger, zwaar, te zwaar wordt aangepakt', aldus de Brabantse VVD'ers. 'Dat de PvdA tevreden is met deze maatregel is te begrijpen. Des te onbegrijpelijker is het dat de VVD dit PvdA-voorstel voor zoete koek heeft geslikt.'

Aanvankelijk was er woensdag verwarring over de cijfers. In het debat over de kabinetsformatie noemde VVD-leider Rutte de maatregel 'acceptabel'. Ook bezwoer hij dat de in de media circulerende berekeningen niet juist waren. Er zou onvoldoende rekening zijn gehouden met compenserende maatregelen, zoals de verlaging van de inkomstenbelasting. PvdA-leider Samsom sloot zich daarbij aan. Beide partijen kwamen echter niet met andere cijfers.

Pas in de loop van de dag zwol de stroom klachten dusdanig aan dat Stef Blok, Ruttes secondant in de formatieonderhandelingen, zich gedwongen zag een mail te sturen aan de leden. Daarin bevestigt hij dat goedverdienende tweeverdieners, een belangrijk deel van de VVD-achterban, inderdaad honderden euro's per maand gaan inleveren. Ook als de compenserende belastingverlagingen worden meegerekend.

Blok legt aan zijn achterban uit dat het een concessie is geweest in de onderhandelingen met de PvdA: 'Voor de VVD is het van belang dat we orde op zaken stellen in de overheidsfinanciën (...) Zo dringen we het tekort van de overheid terug tot 1,5 procent in 2017, een belangrijke stap richting begrotingsevenwicht. De concessie die we gedaan hebben voor deze zo belangrijke financiële discipline is een verkleining van de verschillen tussen hogere en lagere inkomens.'

De man die de zaak woensdag op scherp zette, het erelid Hans Wiegel, verbaast zich vooral over de verwarring die woensdag in de partijgelederen kon ontstaan. Hij dringt aan op heldere en eerlijke communicatie. 'Laat nou zien dat je goed hebt onderhandeld', is zijn tip aan de partijtop. 'En als sommige dingen niet goed zijn gegaan, leg het dan open en eerlijk uit. Niet zo versluierd als het nu wordt gedaan.'

In hun telefoontjes en brieven aan de partij dringen veel leden aan op een partijcongres waar de achterban zich alsnog over het regeerakkoord zou kunnen uitspreken. Anders dan de PvdA is daarvan in de VVD geen sprake. De partijtop maakte woensdagavond ook nog geen aanstalten om alsnog zoiets te organiseren. Rutte beklemtoont dat de VVD niet de traditie kent dat de leden moeten instemmen met een regeerakkoord. Wel gaat hij de komende tijd het land in om de plannen te verdedigen bij de achterban.

In een handreiking beloofde PvdA-leider Diederik Samsom de kritische Tweede Kamer dat ze kan meepraten over de uitwerking van alle maatregelen in het regeerakkoord, 'ook over het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden