Woede-aanval De Haan pept Heerenveen op

Wakker geschud door een furieuze trainer Foppe de Haan, die scheidsrechter Bossen uit pure frustratie belaagde, behoedde Heerenveen zichzelf voor een afgang tegen de vrijwel zekere degradant uit de eredivisie....

Van onze medewerker Charles Bromet

De wedstrijd tegen Fortuna had een simpel tussendoortje moeten zijn, maar bleek wonderlijk genoeg toch nog een behoorlijk zware kluif. Dat kwam vooral door lichtzinnig en arrogant gedrag van Heerenveen na de vroeg verkregen voorsprong door een vrije trap van vleugelverdediger Edman. Heerenveen gaf Fortuna, dat eerder dit seizoen in Sittard met 1-0 te sterk was, bovendien alle ruimte zich te verweren.

Er moest een woede-uitbarsting van De Haan aan te pas komen om tijdig het belang van een goed resultaat in te zien. Want met nog negen wedstrijden te gaan bedraagt de achterstand op koploper Ajax, dat zondag in de Arena gastheer is, slechts drie verliespunten.

'We zijn na de 1-0 gestopt met voetballen', oordeelde De Haan. 'Ook was ik niet tevreden over de samenwerking tussen Allbäck en Selakovic, zeker in vergelijking met de voorgaande wedstrijden. Het zou niet mogen, maar de wedstrijd van zondag zat in het hoofd van de jongens. Het is te hopen dat we het daar in Amsterdam dan ook laten zien.'

De week begon al slecht met het verlies van één van de belangrijkste krachten uit de defensie. Aanvoerder Tieme Klompe scheurde een achillespees en zal zes tot acht maanden nodig hebben om te revalideren.

Op de plaats van Klompe speelde nu Ebbinge. En dat was op z'n zachtst gezegd geen versterking voor de defensie. Ebbinge maakte een onzekere indruk, leidde te vaak balverlies en bracht teamgenoten in verlegenheid met te korte passes. Hij werd echter onterecht gestraft voor zijn povere optreden, toen scheidsrechter Bossen op slag van rust een strafschop toekende na een lichte schouderduw tegen Haeldermans.

Het tot dan toe doodstille publiek hief een fluitconcert aan en schreeuwde enkele minder vleiende woorden in de richting van Bossen, nadat Cramb de strafschop benutte. Ook De Haan liet zich bij het verlaten van het veld gaan en sloeg de bal uit de handen van Bossen, die hem daarop voor de tweede helft naar de tribune stuurde.

'Ik ben, om het in het Fries te zeggen, een wâldman. Dat is iemand die niet tegen onrecht kan en zijn gevoel laat spreken', verklaarde De Haan. 'Toch baal ik van mezelf, want het mag mij niet gebeuren dat ik de bal uit de handen van een scheidsrechter sla. Maar eigenlijk is het niets. In het verleden heb ik weleens gevochten met scheidsrechters in de gang van het stadion.'

Het was alweer de tweede keer dit seizoen dat de trainer het aan de stok had met een arbiter. In de uitwedstrijd tegen Willem II schold De Haan scheidsrechter Luinge uit voor 'lul' en kon daarop ook inrukken. Waar zijn frustratie toen hoofdzakelijk voortkwam uit zwakke arbitrale beslissingen, ergerde De Haan zich gisteren meer dan eens aan het povere, ongeïnteresseerde spel van zijn ploeg.

Met Hakansson voor de geblesseerde Radomski, die net hersteld leek van een hamstring-blessure en Väyrynen verving op het middenveld, nam Heerenveen in de tweede helft revanche op zichzelf. Hakansson scoorde na ruim een uur twee keer in een tijdsbestek van drie minuten en kon zodoende een blamage afwenden.

Voor het duel met Ajax zal De Haan moeten improviseren. Radomski zal waarschijnlijk ontbreken en in het centrum van de verdediging zal Ebbinge niet opnieuw aan De Nooijer worden gepaard. 'Naast Gérard wil ik een voetballer, die kan opbouwen en dynamischer is. Ik hoop dat Väyrynen tijdig terug is. Dat bespaart me de nodige zorgen, want ik weet nog niet hoe we daar zullen spelen.'

Heerenveen wacht vervolgens nog een kolossale taak met uitwedstrijden tegen de andere titelpretendenten Feyenoord, PSV en het nog voor een Europees ticket strijdende Vitesse.

In Friesland zien ze de eindstrijd niettemin met steeds meer vertrouwen tegemoet, al lijkt enig voorbehoud gepast. Heerenveen won tot nu toe namelijk slechts drie (AZ, Roda JC en Sparta) van de twaalf optredens buiten het eigen stadion.

Een belangrijke les leerde het gisteren. Want als Heerenveen zo lichtzinnig te werk gaat als tegen Fortuna zal niemand het woord kampioenschap nog durven uit te spreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden