WNF: zeehonden en ijsberen ziek van gif

BRUSSEL (ANP) - IJsberen, zeehonden en andere dieren op de Noordpool zijn letterlijk ziek van chemicaliën, ondanks hun afgelegen woonplaats. Dat meldde het Wereld Natuur Fonds (WNF) donderdag in een studie.

IJsberen hebben een verminderd immuunsysteem en brozere botten, zeehonden en beloega-walvissen ontwikkelen kanker. De zoogdieren zijn zwaar vervuild met PCB's, BFR's en fluor. Ze krijgen de stoffen binnen omdat ze vervuilde vis en vogels eten. Van de chemicaliën is bekend dat ze het immuunsysteem aantasten en de hormoonhuishoudingen veranderen.

"We kunnen niet langer het bewijs ontkennen dat chemicaliën de gezondheid van wilde dieren beschadigen", zei Samantha Smith, directeur Noordpool van het WNF. "Nu blijkt dat bovenop oude stoffen als DDT ook nieuwe stoffen binnendringen zoals BFR."

Andere problemen

Het rapport noemt het zorgelijk dat de vervuilingen samenvallen met andere problemen voor dieren op de Noordpool, zoals de opwarming van de aarde en een verkleind leefgebied. "Dieren kunnen daardoor moeilijker omgaan met dagelijkse zorgen als voedingzoeken en koude winters. Dat leidt tot minder nakomelingen en een grotere kans op ziekte en dood", aldus het rapport.

Het Wereld Natuur Fonds doet vooral een beroep op de Europese Unie om meer chemische stoffen te verbannen. De Europese Unie werkt aan regels voor een massale test van chemicaliën. Stoffen die te gevaarlijk zijn, moeten worden verbannen en vervangen. De industrie krijgt hiervoor vanaf 2007 elf jaar de tijd.

"Er is geen tijd te verliezen. Het bewijs is al overtuigend genoeg om Europese wetgevers te vragen om strengere regels op chemicaliën. Alleen een sterke Europese wet zal de chemische nalatenschap op de noordpool en elders drastisch verminderen", aldus Smith.

Zie ook: WNF

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden