WNF: EU dreigt klimaatdoel voor 2050 te missen

Als de Europese Unie in 2050 de uitstoot van broeikasgassen met 80 tot 95 procent wil hebben verminderd, moeten de lidstaten dringend een prioriteit maken van energiebesparing en duurzame energie. Anders dreigt de EU haar doel niet te halen, blijkt uit een rapport dat het Wereldnatuurfonds (WNF) heeft vrijgegeven bij de start van de klimaattop in Doha (Qatar).

Windpark Westermeerdijk aan het IJsselmeer.Beeld ANP XTRA

In het rapport, 'Cutting energy related emissions the right way', staat dat Europa nu afstevent op een reductie van de uitstoot met 40 procent in 2050. Volgens WNF is het cruciaal dat er wordt ingezet op energiebesparing en duurzame energie, in plaats van op de 'gevaarlijke en schadelijke' fossiele brandstoffen en kernenergie.

In het rapport wordt bovendien benadrukt dat de 'Energy Roadmap 2050' van de Europese Commissie alleen rekening houdt met een relatief beperkt aantal mogelijkheden om tot een CO2-arme economie te komen.

Risico's
Bij het huidige tempo van energiebesparingen zal geen van de Europese scenario's om tot een koolstofarme economie te komen, leiden tot een vermindering van de uitstoot met 85 procent tegen 2050, zegt WNF.

Volgens de organisatie kunnen 'onaanvaardbare risico's van klimaatverandering alleen worden voorkomen als de ontwikkelde landen hun uitstoot van broeikasgassen verminderen met 40 procent tegen 2020 en 95 procent tegen 2050. Door dit te bereiken zal de waarschijnlijkheid van een opwarming van minder dan 2 graden Celsius toenemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden