WMZ strenger

KOMENDE week treedt de uitgebreide Wet Melding Zeggenschap in werking. Daarmee worden de WMZ-regels aangescherpt voor bestuurders en commissarissen die in aandelen van hun eigen bedrijf handelen....

Douwe Douwes

Tot dusverre hoefden ze alleen de transacties te melden die ze in hun eigen aandelen doen. Vanaf 1 september moeten bestuurders en commissarissen ook melden hoeveel aandelen ze in het eigen bedrijf hebben. Binnen vier weken na die datum moeten alle bestuurders en toezichthouders van de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen beurstoezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) op de hoogte hebben gebracht van hun bezit.

De WMZ werd ingevoerd in 1996, en heeft tot doel om de aandelenmarkt voor beleggers doorzichtiger te maken. Het belangrijkste onderdeel van de wet is de meldingsplicht: de ingewijden van een bedrijf zijn verplicht om transacties in de eigen aandelen te melden.

De gedachte achter de meldingsplicht is simpel: als een bestuurder aan het handelen is in de aandelen van zijn eigen bedrijf, kan het wel eens zo zijn dat er iets aan de hand is. Voor andere beleggers, die per definitie minder informatie hebben dan bestuurders of commissarissen, kan het bijzonder interessant zijn om te weten wanneer een topman in hoog tempo zijn aandelen verkoopt. Dat kon weleens een teken zijn dat de verwachtingen in de bestuurskamer aan het verslechteren zijn.

Maar de systematiek werkt ook de andere kant op. Een bestuurder die aandelen van het eigen bedrijf inslaat, kan daarmee aangeven dat hij of zij vertrouwen heeft in de toekomst van het bedrijf. Zo verschenen op 8 augustus de namen van een aantal bestuursleden van ABN Amro op de meldingslijst van de AFM. Onder meer Rijkman Groenink en Wilco Jiskoot hadden ieder een paar duizend aandelen in hun eigen bank gekocht. Het signaal was duidelijk: de top van ABN Amro durft in zijn eigen aandeel te investeren. Misschien was het toeval, maar de dagen erna begon het aandeel aan een forse stijging.

De wetswijziging reikt verder. Niet langer kunnen bestuurders zich aan de meldingsplicht onttrekken door het beheer van hun aandelenportefeuille onder te brengen bij een onafhankelijke partij. Ook de topmensen die nu nog via deze weg de meldingsplicht omzeilen, moeten straks gewoon met de billen bloot wanneer er in de aandelen van hun eigen bedrijf is gehandeld.

De grote vraag is natuurlijk hoe effectief dit soort maatregelen is. Er zijn geen cijfers bekend, maar de beleggers die elke dag op de internetpagina's van de AFM de WMZ-lijsten in de peiling houden, zijn waarschijnlijk op de vingers van een hand te tellen.

Dat neemt niet weg dat de wet wel degelijk de doorzichtigheid van de markt vergroot. Want beleggers die dit soort informatie wíllen weten, kunnen in elk geval ergens terecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden