WK voetbal in VS levert KNVB zes ton meer op

De winst van het WK voetbal in de Verenigde Staten is groter dan verwacht, zo heeft de wereldfederatie FIFA gepubliceerd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De nationale voetbalbond ontvangt per WK-wedstrijd 835.701 Zwitserse frank, de munteenheid waarin de FIFA het dollartoernooi heeft afgerekend. Dat is omgerekend 1.103.125 gulden. Penningmeester Aalbers had na vijf wedstrijden - Nederland werd in de kwartfinale uitgeschakeld - een winst van twee miljoen gulden berekend. Dat wordt nu bijna 2,7.

Het sectiebestuur betaald voetbal stelt maandag aan de najaarsvergadering voor vijftig procent van dat bedrag aan het accommodatiefonds toe te voegen. De andere vijftig procent gaat naar de 36 profclubs.

De Amerikaanse organisatie kende bij het WK riante inkomsten: 105 miljoen Zwitserse frank uit kaartverkoop, 112 miljoen tv-rechten en 75 miljoen aan merchandising: in totaal is 386 miljoen gulden.

Aan uitgaven ging er 221 miljoen gulden de deur uit. Opvallende uitgaven waren 74 miljoen voor de FIFA-organisatie, 12 miljoen voor de wedstrijdofficials, 1 miljoen voor de dopingcontroles en 11 miljoen voor verzekeringen.

De winst, 124,1 miljoen Zwitserse frank (163 miljoen gulden) ging voor 70 procent naar de nationale bonden. Dertig procent was voor het plaatselijke organisatie in de VS: 49 miljoen gulden. Dat bedrag zou geïnvesteerd worden in de nieuwe Amerikaanse profleague: de MSL. De start van die competitie is voorlopig een jaar opgeschort: naar 1996.

De vraag is wat de rechthebbende op die winst, de Amerikaanse bond USSF, met dat geld gaat doen als de profliga er niet komt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden