WK stelt jonge internationals op de proef

Bridgers t/m 25 jaar uit alle delen van de wereld trappen vandaag in Istanbul af voor het WK jeugd (t/m 23 augustus) met als inzet wereldtitels van de Word Bridge Federation....

Alles wijst op een lange, spannende en vermoeiende afvalrace; negen dagen van vroeg tot laat continu bridge op het hoogste niveau. Het WK start met de kwalificatie in de viertallen; vanaf de laatste acht volgt de knock-out. De afvallers spelen verder in de BAM (board-a-match).

Als de titels bij de teams zijn vergeven begint het WK paren. Ook hier een voorronde waarna de bovenste helft van het veld verder gaat naar de finale. De uitgeschakelde paren kunnen hun gram halen in het afsluitende Butlertoernooi.

Strategie en tactiek in ‘viertallen’ en ‘parenbridge’ verschillen enorm. Het vizier op de grote getallen van slems en kwetsbare manches, of op jacht naar de overslag.

De wisselende doelen bij dit WK stellen hoge eisen aan de jonge internationals.

In diagram 1 biedt elk noord-zuid paar de manche in sans atout met tien topslagen voor het oprapen.

Zie diagram 1

Het 2-bod was systematisch en vroeg noord de hand nader te omschrijven. 3 toonde een stop in klaveren.

West kwam tegen 3SA uit met een kleine klaveren. Het was gratis om de eerste klaverenslag een keer te duiken: via B voor H in oost die H naspeelde. Opnieuw dook de leider. Het verleidde oost om met V door te gaan. De timing was nu in orde voor een fraaie eindfiguur.

De leider nam A en speelde zes keer ruiten. Dit leidde tot een eindspel van vier kaarten: in noord 942 en A, in zuid AH en 96. West moest op de zesde ruitenslag een kaart afgooiden van VB7 en V10. Gooit west een harten af, dan incasseert de leider A en H, steekt over naar A en heeft 9 als elfde slag. Gooit west in het eindspel 10 af, dan incasseert de leider A, steekt over naar A, en maakt 9 als elfde slag.

Dit spel illustreert perfect het belang van de overslag in een parenwedstrijd. In een viertallenwedstrijd zou het spel snel klaar zijn, en geclaimd voor tien slagen. Zo spaar je energie voor belangrijkere momenten. De elfde slag in het WK-paren van 2008 zou de score van 50 naar 95 procent hebben verhoogd.

Deze speelfiguur heet criss-cross squeeze. Het duiken van zowel A als A: ‘rectifying the count’. Oost kon overigens door een tweede keer klaveren te spelen de voor de dwang noodzakelijke entree wegspelen.

Zuinig zijn met de schoppen is een thema dat in elke wedstrijdvorm voordeel kan opleveren. De Nederlandse junior in diagram 2 had dit in het EK-paren 2008 goed in de oren geknoopt.

Zie diagram 2

Met elf punten en een vijfkaart in of zullen veel bridgers tegenwoordig gretig het bieden openen met het oog op het bereiken van een scherpe manche. Bij ‘viertallen’ begrijpelijk; in een parenwedstrijd tellen andere wetten.

De schoppenkleur is kostbaar; je kunt het bieden op hetzelfde niveau van elke andere kleur winnen. Na een 1-opening door zuid, wat op veel tafels gebeurde, slaagde vrijwel geen noord erin onder 4 te passen; zelfs 3 gaat down.

Deze – jeugdige - zuid paste rustig en na het 1-antwoord op 1 zette noord het goede werk voort met een beheerste pas op 1. Verhoogt noord immers naar 2 dan gaat zuid alsnog naar de manche.

Oost-west lieten het er niet bij zitten en kwamen na 1 tot leven; terecht want 2 zit er zelfs in. En opnieuw gaven noord-zuid blijk van goed inzicht door kalm 2 te bereiken: +110 was goed voor een vrijwel volledige zaaltop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden