WK-moment van de dag: Robben, leidend figuur die je je land toewenst

Dagelijks kiest voetbalverslaggever Charles Bromet (@CBromet) zijn WK-moment van de dag. Deze keer: het bewonderenswaardige realisme van Arjen Robben.

Arjen Robben spreekt kort na de verloren halve finale met de NOS.Beeld NOS

Het valt niet mee als voetballer een wedstrijd te analyseren als de scheidsrechter amper voor het laatst heeft gefloten. Terwijl je alle emoties en indrukken nog een beetje op je moet laten inwerken, staat de eerste tv-verslaggever al klaar om je te bevragen.

Realistisch beeld
Er wordt gevraagd naar gevoelens. Gezocht naar oorzaken voor wat er zojuist gebeurd is. En als je dan net de halve finale van het WK hebt verloren, ook nog eens na het slechter nemen van strafschoppen, zie dan maar eens een realistisch beeld te schetsen van wat zich zojuist heeft afgespeeld.

Je baalt. Je wilt het liefst even helemaal alleen gelaten worden. Wellicht ga je, zoals Arjen Robben, nog even op zoek naar familie op de tribune. En daar zie je dan je vrouw Bernadien zitten met een huilend kind in haar armen.

Geen finale gehaald dus. Je wisselt over een afstandje van een paar meter even snel wat woorden van verstandhouding met haar. En dan is het tijd voor het vraaggesprek met Bert Maalderink.

Helder en eerlijk
Ik was verrast - ik zeg het heel eerlijk - over wat Robben in die 2 minuut, 41 seconden vertelde. Vooral omdat het allemaal zo verschrikkelijk helder en eerlijk was. Geen rare gedachten. Geen vergezochte excuses. En ook geen gefrustreerde houding.

Hier stond misschien wel de beste speler van het WK de boel even fijntjes te analyseren. Alsof hij niet net 120 minuten voetbal én een verloren strafschoppenserie erop had zitten.

Robben sprak over de trots over de geleverde prestatie, om daar direct aan toe te voegen: 'Dat mag ik misschien nu niet zeggen, want ook bij mij overheerst de teleurstelling. Dit doet pijn. Maar we hebben met z'n allen echt alles, alles gegeven dit toernooi.'

Beeld .
Beeld epa

Klote
Voorts sprak hij over hoe moeilijk het is om er na strafschoppen uit te gaan. Dat het 'klote' is, maar dat je 'niemand iets kunt verwijten.' Toen kwam de eerlijkheid. Maalderink vroeg hem of die gevoelens óók bij hem leefden, omdat 'we überhaupt zover gekomen zijn'. En dat beaamde Robben, opnieuw heel eerlijk. 'Dat dringt pas later door', zei hij. 'Dat is nu nog moeilijk.'

Hij maakte het niet mooier dan het was. 'We hebben kleine, kleine kansjes gehad', zei Robben. Geen onrealistische grootspraak. Geen ongepaste opmerking over de Argentijnen. Het was zoals het was. En de topvoetballer die zijn ploeg had gedragen tot waar die was, zei daarna dat de wedstrijd om de derde plaats hem kan worden gestolen.

'Het gaat maar om één prijs. Ik wil niet heel hard zijn, maar van mij mogen ze hem afschaffen, zo'n strijd om de derde en vierde plaats.' Dat was niet heel hard Arjen. Zo denkt iedereen erover. Behalve de commerciële jongens misschien, die elke eurocent tot het laatst uit het hele WK willen persen.' Robben sloot af met een verspreking. Dat de wedstrijd om de derde plaats er een was om 'een keizers des baards'. Maar dat had wel iets.

Fit
Dankzij Robben is Oranje zover gekomen. Verder dan welke realistische voetbalvolger in Nederland ooit had durven denken. Hij was geweldig dit toernooi. Met zijn doelpunten, zijn unieke individuele acties. En wat was hij fit, in twee opeenvolgende knock-outwedstrijden, 120 minuten + strafschoppen lang.

Arjen Robben mag zondag dan niet de WK-finale spelen, maar met Oranje zijn veroordeeld tot die vermaledijde wedstrijd om de derde plaats, op zaterdag: hij is de leidende voetbalfiguur die je je land toewenst. Bevlogen en veelal ongrijpbaar op het veld, realistisch en 'every inch a gentleman' erbuiten. Dat is ook wat waard.

Arjen RobbenBeeld RTL XL
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden